Június 19. Szerda, Gyárfás

Levegőből húst? Igen!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A hús fogyasztása és annak “termelése” olyan fenntarthatatlan folyamat, melyről kénytelenek leszünk leszokni. Önmagában a húsfogyasztás még nem lenne gond, de nem közel 8 milliárd emberrel számolva. Ennyi húshoz már nem elég a vadászat, tenyészteni kell az állatokat étkezési célokra, amivel komoly gondok vannak.

A húsról azonban nagyon nem szeretnénk lemondani, hiába kínálnak nekünk finomabbnál finomabb zöldség és gyümölcsétel alternatívákat. Marad tehát a műhús, mely laborban készül, és állati sejtekből növesztik. Igaz, ez az eljárás sem éppen környezetbarát, de összehasonlíthatatlanul jobb, mint a tenyésztés, és az állatok életminősége sem olyan tragikus, mint a most bevett módszerek esetében.

De az Air Protein más. Azt már rég tudjuk, hogy a levegőben keringő összetevők fehérjévé alakíthatóak, de most egy eljárás segítségével ez néhány óra alatt lezajlik, majd a porrá szárított fehérje a hús készítéséhez használható. A folyamat karbonnegatív, hiszen a levegőből vonja el a CO2-őt, de további előnyei is vannak.

Ez a hús a készítők szerint ízre megtévesztésig hasonlít az eredetihez, de azzal ellentétben biztosan nem tartalmaz semmilyen gyógyszer-származékot, antibiotikumot, szóját, peszticideket, gyomírtószereket, és biztosan GMO mentes. A levegő hússá transzformálása egy olyan lehetőség, mely a környezetre nézve is előnyös, és az állatok életét sem befolyásolja. Hogy mennyire lesz sikeres az elképzelés, az azonban még a jövő zenéje.

képek és lead kép: inhabitat.com