Május 27. Hétfő, Hella

Elképesztő mennyiségben dobáljuk el a cigarettacsikkeket

null

A cigaretta egyre inkább közellenséggé válik, hiszen amellett, hogy gazdaságilag komoly tényező, sajnos az egészségügyi kiadások növelése révén veszteségeket termel. A rák kialakulásának kockázata mellett azzal is számolni kell, hogy a cigaretta bizony nem tűnik el nyomtalanul, miután elszívtuk.

A szűrő, bár első ránézésre papírnak látszik, nem az. Műanyagot is bőven tartalmaz, ráadásul a vízre gyakorolt hatása sem elhanyagolható, hiszen méreganyagok is bőséggel oldódnak ki belőle. De ez nem akadályozza meg a dohányosok egy részét abban, hogy eldobják az utcán a csikkeket. Ez ugyan sok országban tilos, máshol azonban megszokott látvány, és igazán semmit nem tesznek ellene. Ha pedig megnézzük, mennyi csikket is dobálnak el az emberek, akkor döbbenetes adatokat kaphatunk.

A Housefresh készített egy kimutatást egy átfogó adatgyűjtés után, amiben igyekeznek rámutatni arra, hogy mekkora környezeti terhelést is jelent a szerteszét hajigált csikkek sokasága - és csak azokat a csikkeket számolják, melyeket elhajigálnak az emberek.

Egyetlen perc(!) alatt annyi csikket dobálnak el az emberek világszerte, mely megtöltene egy olimpiai boksz ringet – ez mintegy 50 köbméternyi csikket jelent. Ha növeljük az értékeket, akkor a kimutatás még döbbenetesebb lesz.

Pusztán egy hét kell ahhoz, hogy a csikkek sokasága megtöltse a Fehér házat a padlótól a plafonig - kétszer! Egy év leforgása alatt mintegy 4,5 billió csikket hajítunk el, mely nagyjából 26 470 588 köbméternyi hulladékot jelent. Ez pedig már a Centrál Park megtöltésére is alkalmas. Mivel a csikkek műanyag-hulladéknak számítanak, így a szennyezésük ráadásul nem rövid távú, hiszen egyes összetevők évtizedekig is jelen lehetnek, és mikroműanyag formájában az élőlények szervezetében is megjelennek – igen, az emberében is.

képek: inhabitat.com

lead kép: shutterstock