Április 12. Péntek, Gyula

A zöldövezet a mentális bajok kialakulása ellen is véd

Zöld zóna
2022. június 01. 11:00
null

Egyre több kutatás mutat rá arra a tényre, hogy az egészségünk megtartása érdekében mekkora jelentősége is van az erdő, a természet közelségének. Tudjuk, hogy a mozgás miatt is fontos, de a lelkünknek is jó. Most pedig egy dán kutatás a mentális egészséggel is kapcsolatot talált.

Kiterjedt kutatásról van szó, melyben több, mint egy millió embert vizsgáltak. Az eredmény pedig igen egyértelmű: azoknál, akik zöldövezeti részeken nőttek fel, kisebb eséllyel alakulnak ki mentális betegségek, mint azoknál, akik a természet közelsége nélkül cseperednek fel.

Sokakban felmerülhet, hogy ennek oka lehet az is, hogy a zöldövezeti régiókban, azok borsos lakásárai miatt jobban szituált családok élnek, de a kutatásban erre külön figyelmet fordítottak. A torzítások kiszűrése érdekében a szociális státuszt, a korábbi mentális betegségek meglétét, a szülők életkorát, illetve a lakóhely társadalmi státuszát is figyelembe vették.

Habár az eredmények egyértelműek, az azért nem tisztázott, hogy pontosan minek is köszönhető ez a jótékony hatás. A növénytakaró ugyanis igen sok ponton hat jótékonyan a mindennapjainkra. A hőszigethatás mérséklése mellett a levegő tisztítása is ide tartozik, de az is igaz, hogy a zöldbe könnyebben indulunk kirándulni, futni, vagy csak sétálni, vagyis a mozgásra is ösztönöz, illetve a kültéri, természetben végzett tevékenységeknek szociális vonatkozásai is vannak, segítik a kapcsolatteremtést.

Bár a pontos válasz még várat magára, az már most biztos, hogy a tanulmány is igazolja a városok zöldítésének szükségességét. Az egészség megőrzése ugyanis állami szinten is jelentősen mérsékli a kiadásokat, ami kicsit sem elhanyagolható szempont, az amortizációról, vagy éppen a város szmogtól elszíneződött falainak takarításáról nem is beszélve, mely sokkal költségesebb, mint a növényzet utáni takarítás.

képek és lead kép: shutterstock

lelkiklímaegészségbetegségembermentális