Május 26. Vasárnap, Evelin

Rekordhatékonyságú napelemet hoztak létre svájci tudósok

null

A napelemes rendszerek hatékonyságának növelése az a feladat, amit a tudósok a leginkább igyekeznek megoldani. Sajnos azonban a szilícium alapú napelemeknek a termodinamikai tulajdonságaik miatt megvannak a maguk korlátai, melyekhez a mostani rendszerek már igen közel járnak. Ez az érték 27% körüli, és a mostani laboreredmények ezt már közel teljesíteni is képesek.

Hogyan növelhető tovább a napelemek hatékonysága? Másik anyag bevonásával, ez pedig a perovszkit lehet. A két anyag kombinációjának azonban az a hátránya, hogy ha a szilícium felületét bevonják a kristályokkal, az nem hogy segítene, de még ront is a hatékonyságon.

A svájci Lausanne-i Egyetem tudósainak egy eljárás során sikerült megoldani az a problémát, hogy a perovszkit kristályokat egyenletesen növesszék a szilícium rétegen, ezzel ugyanis növelhető a napelemek hatékonysága. A mostani megoldásnak köszönhetően a napelemek terén álomhatárnak számító 30%-os hatékonyság is elérhető közelségbe került. A rendszer még fejlesztésre szorul, mivel egyelőre “csak” 29,2%-ot tud.

A feladatok között szerepel az is, hogy a technológiát piacképessé tegyék, ami – tekintve a napelemek egyre és egyre alacsonyabb árait - nem lesz olyan nagy kihívás. A hatékonyság pár százalékos növekedése is akkora lökést ad a tiszta energiák terjedésének, mely elképesztő mértékben gyorsítja fel a technológia terjedését, és persze a tiszta energiák kitermelésének árait is a padló felé nyomja.

képek és lead kép: shutterstock