Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Ne vegyi anyagokkal, természetes ellenségekkel védekezzünk a levéltetvek és más kártevők ellen

Zöld zóna
2022. május 29. 11:00
null

A növényvédő szerek, a kártevő rovarok ellen alkalmazott mérgek számos olyan lény halálát is okozzák, amikre azonban hatalmas szükség lenne. Ráadásul azzal is számolni kell, hogy a forgalomban lévő gyümölcsök és zöldségek jelentős többségén megtalálhatóak ezeknek a vegyszereknek a maradékai.

Ez az emberek egészségre is hatással van. Nem csak arról van szó, hogy a szervezetben felhalmozódva ezek az anyagok allergiákat, gyulladásokat vagy egyéb elváltozásokat okozhatnak. Sajnos a vegyi anyag terhelés - melyben vastagon benne vannak a növényvédő szerek is – mind a női, mind pedig a férfi termékenységre drasztikus hatással vannak.

Az Ökológiai Kutatóközpont, a Müncheni Műszaki Egyetem és a francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet összeállított egy nemzetközi kutatócsoportot, mely összesen 52 nagyváros esetében vizsgálta azt a lehetőséget, hogy a kártevő rovarok száma mennyire hatékonyan csökkenthető vegyi anyagok nélkül. Ebben a természetes ellenségekre támaszkodhatunk, ezek között is kiemelt jelentőségű a hétpettyes katicabogár, a levéltetvek elleni védekezés terminátora, a fürkészdarázs, a futrinka fajok némelyike és a sokak által nem kedvelt, de kifejezetten hasznos fülbemászók is.

Az urbanizáció terjedése ugyanis a kártevők természetes ellenségeinek terjedésére igen rossz hatással van. Ezek a rovarok a mesterséges környezethez nehezebben alkalmazkodnak, számuk a városokban és az erősen művelt területeken is jelentősen csökken. A kutatócsoport azonban azt találta, hogy a zöldfelületek növelésével és azok természetes állapotának megőrzésével a kártevők természetes ellenségeinek száma is jelentősen növelhető.

Hogy ez miért is előnyös? Azért, mert míg a vegyszerezéssel elért eredmények komoly veszélyekkel is együtt járnak, a biológiai védekezés hatásai jóval kisebbek, ráadásul a hatékonysága lényegesen jobb. Ez egy egészségesebb, ökológiailag lényegesen gazdagabb és stabilabb környezetet jelenthet, melyben a megtermelt élelmiszerek is magasabb minőséget tudnak képviselni. Az adatok alapján pedig a kártevők elleni biológiai védekezés a terméshozamra sincsen negatív hatással. Igaz azonban az is, hogy a betegségek és gombák ellen ez az eljárás nem nyújt védelmet, ám a vegyszerek mellőzése a növények saját védekező képességére is jó hatással lehet.

képek és lead kép: shutterstock

rovarVegyszerkártevőellenséghalálélet