Április 28. Vasárnap, Valéria

Megérkezett a 10 kilós, egyetlen gombnyomásos, szűrőmentes sótlanító készülék

Zöld zóna
2022. május 09. 11:00
null

A víz hatalmas kincs, főleg az iható minőségű víz. Ez pedig kifejezetten sok helyen luxusnak számít, holott víz az akad bőven. De a sós vizek nem alkalmasak arra, hogy szomjunkat oltsuk velük, és a tisztaságukkal kapcsolatosan is vannak fenntartások.

Nagyon sok szakember dolgozik azon világszerte, hogy olyan sótlanító berendezéseket alkossanak, melyek rossz infrastruktúrájú területeken, katasztrófák után, vagy a szegénység okán vízhiányos részeken is képesek legyenek az éltető víz előállítására. Ez kicsit sem egyszerű feladat, és rendszerint az ilyen gépek hatalmasak, lassúak és elképesztően drágák is. A víz azonban így is megéri a vesződséget.

Az MIT tudósainak most sikerült egy olyan szerkezetet létrehozni, melynek működtetéséhez semmilyen szakértelem nem kell, mivel egyetlen gombot kell csak lenyomni. A szerkezetet egy 50 dolláros napelememmel lehet működtetni, és nincsenek benne szűrők. A szemcsék és a só eltávolítására kizárólag elektromos áramot használ.

Ennek megfelelően 20 watt energia árán képes óránként 0,3 liter ivóvíz előállítására, mely megfelel a WHO minőségi szabályainak is. Mindemellett az egész szerkezet nem nyom többet 10 kg-nál, vagyis könnyen és egyszerűen hordozható és használható is.

Igaz, nem tökéletes, mivel a készítése során felhasznált anyagok kifejezetten drágák, ennek ellenére a tudósok most a sorozatgyártás előkészítésén fáradoznak. A kis kütyü pedig, ha valóban sorozatgyártásra kerül, igen sok embernek teheti elérhetővé a tiszta vizet – igaz, “csak” azoknak, akiknek közelében sós víz található.

képek és lead kép: shutterstock

víztengerédesvízivóvízsótlanítás