Június 14. Péntek, Vazul

Hihetetlen ütemben tűnik el a brazil esőerdő

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Kulcsfontosságú a klímakatasztrófa megelőzésének szempontjából az erdőségek védelme. Egy “öreg erdő” szén-dioxid megkötő képessége messze nagyobb, mint egy telepített erdőé, vagyis például Amazónia esőerdejeinek védelme kiemelt jelentőségű.

Ennek ellenére a brazíliai esőerdők irtása elképesztő méreteket ölt. Idén, az év első két hónapjában már 1954 négyzetkilométernyi erdőt pusztítottak el, ebből mintegy 1000 négyzetkilométert csak április hónapban, mely az utolsó esős hónap, és amelyben hagyományosan még alacsony az erdőirtás mértéke.

Azon túl, hogy az irtás áldozatává vált erdőségek közel 4 budapestnyi területet értek el már most, az év elején, az irtás mértéke az előző évekhez képest 69%-kal nőtt - mindezt hangsúlyozottan akkor, amikor már tudjuk, hogy csupán néhány évünk van a klímakatasztrófa megállítására, és ehhez elengedhetetlen a megfelelő erdőségek megléte...

Az adatok elkeserítőek, és bár igaz, hogy az emberek az éhínség és családjuk eltartása érdekében irtják az erdőt, ez nem lehet felmentés. A helyzet megoldása ráadásul nem kizárólag a brazil kormány feladata, mivel az erdőség az egész világ számára kiemelt jelentőségű terület, így összefogásra lenne szükség ebben a helyzetben is.

képek és lead kép: shutterstock