Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Bányavíz-szennyezés a Sajón - a folyó mostanra halott...

null

A Sajó vizét bányavíz szennyezi február közepe óta. Jó lenne azt írni, hogy szennyezte, de a múltidő sajnos ebben az esetben még nagyon sokáig nem használható. Mivel a hatóságok egymásra mutogatnak, a Sajó szennyezése még sokáig eltarthat, sőt, sajnos fokozódhat is, ahogyan azt tette az elmúlt időszakban.

A szennyezés bejelentésekor, február 24-én a Sajóba percenként 10 liter szennyezett bányavíz ömlött, és már ez is elegendő volt ahhoz, hogy a folyó vízét vörösre fesse. Elsőre a hatóságok nyugtatni próbálták az embereket, hogy a színváltozás okozója csak a vas, és ez nem veszélyes, de ebben nem lett igazuk. Mostanra a percenként 17 liternyi bányavíz ökológiai katasztrófát okozott.

kép: Milan Kapusta

A szakemberek a folyó 10 kilométeres szakaszán végezték el a méréseket, hogy megállapítsák, milyen mértékű kár érte a folyó élővilágát. A hatóság az ökológiai katasztrófát túlzó állításnak tartotta, mert mint mondták, nincsen tömeges halpusztulás. Nos, mostanra a vizsgálatot végző állatorvost, Rastislav Grohol környezetvédelmi szakember mérései alapján már van, sőt, most már hivatalosan is ki lehet jelenteni, hogy a szennyezéssel érintett folyószakaszon a Sajó élővilága kipusztult - írta a Felvidék.ma.

Egyetlen folyami rák, hal, vagy más élőlény sem került elő a vizsgált szakaszon, ellenben a folyópartot vastagon borították a vízi élőlények tetemei. A katasztrófa ténye mostanra vitathatatlan, a szennyezés ennek ellenére továbbra is folytatódik, mivel a felelős megtalálása egyelőre sikertelen. És ha felelős nincs, akkor nem lehet tudni, kinek kell fizetni a kár elhárításáért, a szennyezés megállításáért, majd pedig természetesen az okozott kár helyreállításáért, már amennyire ez egyáltalán lehetséges.

A mutogatósdinak, mely az Ércbányák állami vállalat, a Siderit és a minisztériumok között folyik az lett a vége, hogy a folyó élővilága kipusztult. A folyamat ráadásul előre jelezhető volt. Lehetett tudni, hogy a bánya meg fog telni vízzel, és azt is előre lehetett sejteni, hogy ez a víz előbb vagy utóbb a Sajóban fog kikötni. A szennyezés megjelenésétől a környezetvédelmi szervezetek sikítoztak, hogy ökológiai katasztrófa lesz a dolog vége, ha nem tesznek valamit sürgősen a hatóságok, de erre nem került sor. Hogy a Sajó élővilága valaha is képes lesz-e helyreállni, az sajnos kétséges.

A Sajó magyarországi szakaszán fokozták a vízminőség ellenőrzését a folyó élővilágának biztonsága érdekében. Szerencsére idehaza a szennyezettség nem jelentkezik, a hatóságok minden anyag határérték alatti szintjét mérték, vagyis veszély nem áll fenn - írta a magyarnemzet.hu.

lead kép: 2.teraz.sk