Május 27. Hétfő, Hella

9 millió haláleset évente - ezt teszi velünk a bolygó szennyezése

null

Miért is akkora probléma, hogy egyre jobban húzódik a tiszta energiákra való átállás? Miért olyan nagy baj, hogy a műanyag ilyen jelentős helyen áll a mindennapjainkban, és hogy továbbra is az “eldobható, egyszer használatos” világ bűvkörében élünk? Nos azért, mert egy friss kutatás rámutat: éves szinten 9 millió embert öl meg a bolygó szennyezése.

Ez technikailag azt jelenti, hogy a Földön történő minden hatodik (!) halálesetért tulajdonképpen mi magunk vagyunk a felelősek azzal, hogy folyamatosan mérgezzük életterünket. A szennyezés mértéke - ezzel pedig a halálesetek száma is egyre csak növekszik, hiszen a CO2 kibocsátás sem csökken, sőt, soha nem látott magasságokba szárnyal.

A légszennyezettség a legnagyobb mumus. A halálesetek számának mintegy 75%-ért lehet felelőssé tenni, és ezek “csak” azok az esetek, amikor egy már megszületett ember veszíti el az életét. A légszennyezettség azonban a vetélések számába is erősen beleszól, arról nem is beszélve, hogy a férfiak termékenységére is komoly hatással van, azaz az elvesztegetett életek száma jóval magasabb is lehet a 9 milliónál.

Persze nem csak a levegő minőségével van a gond. A víz szennyezettsége, a műanyagok és sok más összetevő is beleszól ebbe az adatba. Ráadásul számolni kell azzal, hogy a talaj, valamint a levegő szennyezettsége az élelmiszereket is beszennyezi, tápanyag-tartalmukat rontja, és ez nem marad meg az országhatárok között.

A jól tetten érhető, nagy számú halálozások jellemzően a kevésbé fejlett régiókban tapasztalhatóak, de mivel a szennyezést nem lehet a határok között tartani, így ez az egész világra hatással van. Ez pedig azt jelenti, hogy messze nem elegendő a fejlett országoknak a saját kibocsátásuk mérséklésére és megszüntetésére összpontosítani, ebben komolyan segíteni kell azokat a régiókat is, melyek önmaguktól nem képesek ennek megvalósítására.

képek és lead kép: shutterstock