Június 24. Hétfő, Iván

Valóban koncentrált vegyszer utántöltővel a műanyagválság ellen

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A műanyag hulladékok visszaszorításával kapcsolatosan a legjobb módszer mindenképpen az lehet, ha egészen egyszerűen nem vásárolunk műanyagot. Ezt azonban közel sem egyszerű kivitelezni, hiszen a mindennapok egyszerű termékei közül is a legtöbb műanyag palackban, vagy műanyag csomagolásban kelleti magát.

kép: shutterstock

Ezek között vannak a vegyszereink is, melyek közül már néhány esetében bevezettek olyan lehetőségeket, amikkel csökkenteni lehet a környezetterhelést. Ez egyik ilyen az újratölthető palack, amivel azonban kényelmi gondok vannak - és bizony az embereknek a kényelem kiemelten fontos szempont, akkor is, ha ez nem túl szép dolog... Az alapvető gond az újratöltési lehetőséggel, hogy miután kiürült a termék, időt kell találni arra, hogy eljussunk a boltba, és megtöltsük. Ez azért gond, mert az ember feledékeny, és sokan szeretnek betárazni a hétköznapi tisztítószerekből. Ennek megfelelően a kiürült palackok sajnos sokszor mennek a szemétbe, és vesszük a következő teli palackot.

Egy lépéssel jobb, amikor utántöltőt veszünk, mert ebben valamivel kevesebb a műanyag, de tulajdonképpen ez is komoly pazarlás. A wisconsini székhelyű SC Johnson, mely többek közt a Windex ablaktisztítót is gyártja (melyről Gus Portokalosnak hála azt is tudjuk, hogy mindenre IS használható, a pikkelysömörtől a szúnyogcsípésig) úgy döntött, alávág egy kicsit a műanyag-használatnak. Utántöltői méretét ugyanis jelentősen csökkentette, egészen pontosan 94%-kal kevesebb műanyagból készülnek. Ezt úgy érte el, hogy a valóban kicsi utántöltőkbe a vegyi anyagok koncentrátumát töltötte bele. A használat egyszerű: a kiürült palackba öntjük az anyagot, felöntjük langyos vízzel, összerázzuk és már használható is.

kép: inhabitat.com

Ez kényelmi szempontból is jó megoldás, hiszen a kis utántöltőkből nyugodtan lehet tárolni többet is, bár tény, hogy vigyázni kell velük. Azonban sajnos még mindig műanyagokról van szó, és bár maga a palack üvegre is cserélhető, ez még midig csak egy lépés - bár igen nagy – a műanyagprobléma megoldásának irányába.

lead kép: shutterstock