Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Újabb gyártó veszi ki a csomagból a telefontöltőt

Zöld zóna
2022. április 25. 14:00
null

A hulladékcsökkentés jegyében egy újabb gyártó, a Realme is elhagyja az új telefonok esetében a töltő csomagolását. Vagyis most már nem csak a felső kategóriában, hanem a középkategóriában is töltő nélkül vásárolhatunk mobilt.

Amikor az Apple bevezette ezt az újítást, a vásárlók erősen felháborodtak. Adott egy több százezer forintos készülék, ami mellé nem adják azt az alapkelléket, amivel tölteni lehet. Mégis milyen üzletpolitika ez, és miért terjed?

A megoldás egyszerű. Jelenleg a világon az eladott mobilok kisebbik része kerül olyan tulajdonoshoz, akinek első telefonja lesz a most beszerzett. Ez azt jelenti, hogy a sokadik telefon vásárlásával feltételezhető, hogy a sokadik töltőt is megvesszük. Ráadásul, hacsak nem eladtuk az előző telefonunkat, akkor jó esetben nem csak maga a készülék kallódik valamelyik fiókban, hanem a töltője is. Ok, valljuk be, minimum három töltő kevereg a rumlifiókban, melyek közül kettő csatlakozója már forgalomban sincsen...

A töltő elhagyása praktikus. Egyrészt kisebb lesz a csomag, ez kevesebb hulladékot jelent a csomagolóanyagok esetében is, ráadásul az ára is kedvezőbb. Másrészt a töltők egységesítésével már az sem gond, ha gyártót váltunk, és ha igen, akkor egy kis pluszért cserébe azért most is megvehetjük a töltőt.

Magunkból kiindulva azonban az is lehet megoldás, ha sokalljuk a töltő árát, hogy a családban/baráti körben érdeklődünk, kinél kallódik egy olyan töltő, ami éppen nekünk kell. Nagy eséllyel találunk ilyet, és még örülni is fognak, hogy egy kacattól megszabadítjuk a családtagot, vagy a barátainkat.

képek és lead kép: shutterstock

tartozéktakarékossághulladékembertelefonméret