Július 15. Hétfő, Henrik, Roland

Tovább folytatódik a génmódosított szúnyogokkal való kísérletezés

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A floridai kísérlet után a szakemberek most Kaliforniába, egészen pontosan Visaliába teszik át kísérletüket, melyben tömegesen engednek szabadon génkezelt szúnyogokat. A génkezelt kifejezés napjainkra szitokszóvá lényegült, holott igen sok lehetőséget rejt magában, igaz, legalább ennyi gondot is okozhat.

Floridában a szakemberek olyan szúnyogok millióit engedték szabadon, melyeknek génállományába kicsit belepiszkáltak. A szúnyogok a természetes populációval vegyültek, mind a hímek, mind a nőstények. A frissen lerakott peték esetében azonban a génkezelésnek hála a nőstény egyedek nem képesek rendesen kifejlődni, vagyis lárvaként elpusztulnak. Ennek lényege, hogy így elkerülhető, hogy a csípések révén (csak a nőstények táplálkoznak ekképpen) betegségeket terjesszenek, mint amilyen a zika vírus, vagy éppen a dengue-láz.

A floridai kísérlet lezajlott, a begyűjtött minták alapján pedig a tudósok sikeresnek ítélték, így tovább vizsgálódnak a lehetőségekkel Kaliforniában. Amennyiben valóban sikeres lesz a program, az nem csak azt eredményezi, hogy lényegesen kevesebb megbetegedéssel kell számolni, hanem azt is, hogy a vegyszeres rovarirtásról - vagy legalábbis egy jelentős hányadáról - is le lehet mondani.

A módszer ellenzői azonban továbbra is fenntartják, hogy a tudósok nem tudják felmérni lépéseik hosszabb távú hatásait. Lehet, hogy a szúnyogok száma kevesebb lesz, de a génmódosítás veszélyes játék, és olyan változásokat is hozhat, melyek hosszabb távon jelentősen rontanak a mostani helyzeten. A szúnyogok számának drasztikus csökkenése az embernek ugyan jó lehet, de a táplálékláncba erősen belepiszkálhat, és ennek hatásai sem ismertek.

képek és lead kép: shutterstock