Április 28. Vasárnap, Valéria

Szennyezésmentes abroncsot hoztak létre dél-koreai kutatók

Zöld zóna
2022. április 03. 14:00
null

A mikroműanyagok jelentette szennyezéssel egyre többet foglalkozik a sajtó is, hiszen egyre nagyobb gondot okoz világszerte. Mostanra már az emberi vérben is jelen van, és egyelőre nem tudjuk megmondani, milyen hosszú távú hatásai lesznek a szervezetekre, mindenesetre a lehetőségek nem éppen biztatóak.

A levegőben szálló mikroműanyagok fő forrása nem a műszálas ruha, nem a szárítógép, és még csak nem is a fizikai aprózódáson keresztülmenő műanyaghulladék. A forrás a gumiabroncs. Ebben ugyanis nagy mennyiségben találhatunk műanyagot, és bizony használat közben az út darálja az abroncsokat, hatalmas mennyiségű mikroműanyaggal szennyezve a környezetet.

A helyzeten pedig csak ront az elektromobilitás. Tény, hogy jelenleg nem tekinthetjük annyira környezetbarátnak ezt a közlekedési megoldást, hiszen ehhez a haladáshoz szükséges energiát tiszta forrásból kellene nyernie, de már ez sincsen olyan messze. Ugyanakkor az akkumulátorok miatt ezek az autók nehezebbek, vagyis az abroncsaik jobban kopnak az aszfalton. Ergo, az általuk kiváltott műanyagszennyezés is nagyobb – az elektromobilitás terjedésével pedig egyre csak nő.

Dél-koreai kutatóknak sikerült megoldani ezt a problémát és olyan gumiabroncsot alkottak, mely a szennyezést megtartja magának. Nem kell nagyon futurisztikus megoldásra gondolni, tulajdonképpen a mintázat kialakítása oldotta meg a helyzetet. Az abroncs barázdáit úgy alakították ki, hogy miközben megfelelnek a menetstabilitás követelményeinek, a barázdák a leszakadó mikroműanyagokat a kerékagy felé vezetik el, ahol egy beépített kapszulába kerülnek. Az így összegyűjtött mikroműanyag újra felhasználható, és ha a kapszula megtelt, egyszerűen csak ki kell cserélni.

Az abroncsok kopása egy olyan probléma, mely még megoldásra vár. Sokak szerint az összetételt kell változtatni, esetleg alternatív anyagokat kell alkalmazni az abroncsok esetében. Mások a kerekek teljes elhagyása mellett érvelnek, helyettük légpárnákat vagy más elven működő megoldásokat látnak helyesnek. A lényeg, hogy az abroncsok jelentette szennyezés megoldása olyan legyen, mely nem újabb szennyezések forrásaként jelentkezik, hanem valódi megoldást kínál.

képek és lead kép: africapearl.com

abroncsklímakerékautó mikroműanyagszennyezés