Június 19. Szerda, Gyárfás

Sok esetben még a környezetbarát naptejek is mérgezőek a vizek élővilágára!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az óceánok és tengerek szennyezésével kapcsolatosan leginkább a műanyagot szoktuk emlegetni. Pedig van más is, amit mi, emberek juttatunk a vízbe, és elképesztő károkat okoz. Ez pedig nem más, mint a fényvédő krémek tömege, mely sajnos a tengerek élővilágát fenyegeti kiemelt mértékben.

Az ember szeret a vízparton lazítani, napozni, kikapcsolódni. Ehhez azonban védeni kell a bőrét a leégés ellen, hiszen ha nem teszi, az nemcsak fájdalmas lehet, hanem sajnos a bőrrák kialakulásának kockázatát is jelentősen megnöveli. Ha azonban kenjük a bőrünket, akkor a vizet szennyezzük. A megoldás a környezetbarát naptej, melyek közül azonban nem mindegyik, sőt, sajnos a többség messze nem olyan környezetbarát, mint állítja.

A termékek zöme tartalmaz oxibenzont, avobenzont és oktinoxátot. Ezekre azért van szükség, mivel egyes anyagok csak a napfény egy kis spektruma ellen védenek. Vagyis ahhoz, hogy tényleges UV védelmet lehessen elérni, vegyi anyagok egész sorára lesz szükségünk. A fent említett, szinte minden fényvédőben használt vegyületek azonban toxikusak a tengeri élőlényekre nézve. És sajnos az az elmélet sem működik, hogy egy kicsi nem árthat, hiszen a korallzátonyok pusztulása okán Hawaii és egy sor más ország is betiltott már bizonyos összetevőket. Ezt a lépést pedig a Földközi-tenger megóvása érdekében is kénytelenek lesznek meglépni az érintett országok.

Kevés olyan termék van a piacon, mely valóban környezetbarátnak mondható, és ezek közül még kevesebb érhető el idehaza. Sajnos az is igaz, hogy ezeknek a termékeknek az ára magas, vagyis az ember kétszer is meggondolja, hogy mikor és hogyan használja azokat, de a váltás elkerülhetetlen, hiszen a tenger milliók számára biztosítja a megélhetést, és ha élőlényei a napkrémek áldozatául esnek, abból globális szintű katasztrófa kerekedik ki.

képek és lead kép: shutterstock