Június 25. Kedd, Bocsárd

Ne (!) simogassuk, nézegessük, szelfizzünk az őzgidákkal és szarvasborjakkal, amikkel most az erdőkben, a fűben lapulva is találkozhatunk

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Bár sokszor tarkítják esők, viharok és szél is a hétvégéket, azért az emberek most már igyekeznek minél több időt a szabadban tölteni. Ez jelentheti a kertet azoknál a szerencséseknél, akiknél van, de jelentheti az erdőt is, ahol a tiszta, üde levegő mellett a feltöltődés is garantált. A tavasz ezen időszaka pedig a nagyvadak megpillantásának is kedvez.

Az őz, gím és dámszarvasok látványa lenyűgöző, de még nagyobb élmény egy borjút megpillantani, mely a fűben lapul. Sokan ki is használják ezt a lehetőséget, megsimogatják a kis lényeket, fotókat, szelfiket készítenek vele, majd csendben elosonnak, nehogy zavarják az állatot. De az érintés miatt a borjú jó eséllyel halálra lett ítélve.

A “magára hagyott” gidák és borjúk anyja vagy táplálkozik, vagy éppen előlünk menekült el. A kicsi még túlságosan lassú ahhoz, hogy követni tudja az anyját, így a felnőtt állat elfekteti a fűben a kicsit, aki ösztönösen meglapul, mozdulatlanul. Ha azonban megérintjük, akkor az anyja a kicsin az ember szagát érezve megretten, és magára hagyja a kicsinyét. Vagyis a fotók, kis simi és dédelgetés a gidák és borjak számára éhhalált vagy a ragadozók pusztítását jelenti.

Érdemes azt is kiemelni, hogy aki “megmenti” az elhagyottnak, vagy betegnek vélt kicsiket, az bizony lopást követ el, mivel az élő vad az állam tulajdona. A lopás mértéke sem kicsi, hiszen az őzgida 50 000, míg a gím és a dámborjú 100 000 forintos értéket képvisel.

Az erdő, a természet közelsége csábító és csodálatos élmény, de a tiszteletet megköveteli. Az állatok élethez való joga ott kezdődik ebben az esetben, hogy ha meg is pillantunk egy gidát vagy borjút, azt ne közelítsük meg – egy fénykép erejéig sem (!!!) - és semmi esetre se érintsük meg. Hagyjuk élni, hagyjuk, hogy az anyja visszatérhessen és együtt tovább indulhassanak.

Az erdőjárás szabályai ilyenkor talán még fontosabbak. Ez különösen igaz a kutyásokra is, akik kedvencüket pórázon kell sétáltassák az erdőkben. Ha ugyanis a kutya közelíti meg, vagy érinti meg a kicsiket - még ha egyáltalán nem is tesz bennük kárt - az eredmény sajnos ugyanaz lesz, mintha mi érintettük volna - éhhalál vagy ragadozótámadás.

képek és lead kép: shutterstock