Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Műanyag téglákkal harcolnak a szennyezés ellen Kenyában

Zöld zóna
2022. április 07. 08:00
null

A műanyagok újrahasznosítása nem kis feladat. Ennek oka, hogy sajnos csak véges alkalommal lehet a technológiát alkalmazni, mivel egyszerűen a műanyagok nem alkalmasak az állandó körforgásra, mint mondjuk az alumínium.

Na de akkor az újrahasznosítás milyen irányba mozduljon, ha a vége minden esetben a műanyagszemét? Nos, erre a kérdésre egészen érdekes, hasznos és olcsó választ adott Nzambi Matee. A kenyai hölgy évekig tökéletesítette azt az eljárást, melynek végrehajtásához a gépeket is ő és csapata alkotta meg, és aminek a végeredménye a műanyag tégla.

Ehhez a feltaláló a 7 fő műanyagformából csak négyet tud felhasználni, de már ez is hatalmas eredmény, tekintve, hogy vállalkozása 2021-ben 50 tonna műanyagot hasznosított újra ebben a formában. Lényegében egy préseléses eljárásól van szó, melynek során egy olyan téglát tudnak megalkotni, mely akár 7-szer erősebb a betonnál, ugyanakkor súlya pusztán a fele, és előállítása is lényegesen olcsóbb.

Ráadásul találmánya nem csak a polcon hever, vagy tökéletesítésre vár, hanem Nairobi utcáin már most is alkalmazzák járólapokként, szegélykövek gyanánt. Persze a fejlesztések ebben az esetben is haladnak, a téglákat alacsony költségű házak építéséhez is szeretnék felhasználni, illetve a tervező célja az is, hogy mind a 7 fő műanyagformát be tudja vonni a gyártásba - hiszen alapanyag akad bőven.

A téglák tartósan “megkötik” a műanyagot, azaz az nem kerül vissza egykönnyen a kukákba. Ugyanakkor sajnos számolni kell a mikroműanyag szennyezéssel is, mely egy olyan járólap esetében, melyet naponta akár több ezren is koptatnak, igencsak jelentős lehet. Hogy ez a problematika előkerült-e a gyártás során, illetve kidolgoztak-e rá valamilyen hatékony megoldást, azt sajnos nem lehet tudni. Pedig a mikroműanyagok jelentette szennyezést nem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen napjainkra már az emberi vérben is megtalálhatóak a mikroszkopikus szemcsék.

képek és lead kép: demilked.com

műanyagújrahasznosítástéglaemberKenyaélet