Május 23. Csütörtök, Dezső

Minierdőt minden városba!

null

Tudjuk, hogy a városok erősen ki vannak téve a klímakatasztrófával érkező kedvezőtlen változásoknak. Azt is tudjuk, hogy talán a leginkább sokrétű és mégis hatékony védekezés ellenük a fásítás, ez azonban a legtöbb esetben parkosítást jelent, ami azért messze nem ugyan az.

Félreértés ne essen, a park sokszorosan jobb döntés, mint a betonozott tér, vagy a hasonló, szokássá vált megoldások. De egy park nem a természetről, hanem az emberről szól. Érthetőbben fogalmazva ez azt jelenti, hogy a fákat megfelelő távolságra ültetik, átláthatóvá teszik, a növények az esztétikum követelményeinek vannak alárendelve. Igaz, a levegő párásítását és tisztítását így is ellátják, de ez jelentősen fokozható, ha végre nem az embernek rendeljük alá a természetet, hanem helyet biztosítunk neki az emberi településeken.

kép: Afforestt

Ennek egyik lehetősége a Mijavaki Akira japán botanikus által kidolgozott úgynevezett minierdő telepítése., ebben az esetben a fákat sűrűn ültetik egy viszonylag kis területre, mondjuk 50-60 nm-re. Mivel a csemetéket sűrűn ültetik, előfordul, hogy nem mind marad életben. Ezzel szemben a növekedésük sokkal gyorsabb, hiszen versengeni kényszerülnek, és az így létrehozott minierdők annyi növényt tartalmaznak, amit egy egész parknyi terület.

A történet itt nem ér véget. Igen, a minierdő számunkra is nagyon hasznos, emellett azonban élőhelyet is biztosít. Ezekbe a kis erdőkbe nem igazán tudunk bemászkálni, mivel sűrűn benőtt területet képviselnek. Ha pedig mi nem járkálunk, akkor a természet feléled. Rovarok és madarak élőhelye lehet, melyet lehetőségünk van szemlélni. A rovarok pedig a környező növények túlélési esélyeit és szaporodását is javítják, a madarak dallal kedveskednek, akár komplett ökoszisztémák és többszintű tápláléklánc is kialakulhat ezekben a picike erdőkben.

kép: zerowaste.in.ua

A telepítésük nem igényel nagy helyet, ráadásul pár éven belül önfenntartóvá válnak, vagyis még csak gondozni sem kell őket. Nincs öntözés, nincs nyírás, nincs vele külön kiadás, de az életminőség javításában kiemelten vesznek részt. Most már hazákban is több helyen telepítettek ilyen minierdőt, legutóbb éppen a Boráros téren.

lead kép: shutterstock