Május 26. Vasárnap, Evelin

Elérkezhet a javíthatóság és az újrafelhasználás ösztönzésének ideje az EU-n belül

null

Az EU a fenntarthatóságért száll harcba, és teszi ezt egy javaslatcsomaggal, aminek középpontjában a használati idő megnövelése, a javíthatóság és a minél egyszerűbb újrafelhasználás áll. Ez pedig sok szektor esetében jelenthet komoly változásokat.

A textilipar szempontjából is fontos lenne, hogy az elkészített anyagok sokkal tartósabbak legyenek. Így eltűnhetnek az egyszezonos textilek, és helyettük olyan ruhákat vásárolhatunk, melyek sokáig megőrzik színüket és tartásukat. Igaz, ez drágább is lesz, de cserébe a hulladék kevesebb, a felhasznált vegyi anyagokról és szinezőkról nem is beszélve. A fast fashion így kénytelen lesz átalakulni, és bekapcsolódni az anyagok körforgásába.

De ugyanez a sors vár a csomagolóanyagokra is, ahol a természetes megoldások és a kis környezeti lábnyommal rendelkező technológiák kaphatnak nagyobb hangsúlyt. Ennek már itt lenne az ideje, hiszen a csomagolóipar műanyagtúlsúlya elképesztő terhelést jelent a bolygó számára.

Többször került már terítékre, most úgy tűnik, megérett a javaslatfogalmazásra a javíthatóság kérdése is. Ez pedig nemcsak azt jelenti, hogy visszatérhetnek a cserélhető akksis mobilok, melyeket még javítani is lehet, hanem azt is, hogy a javíthatóság nemcsak a gépek terén nyer majd nagyobb hangsúlyt, hanem például a textiliparban is.

És hogy mindez ösztönzésre is találjon, a tagállamokat felszólította az uniós bizottság, hogy fogadjanak el nagyobb arányú adókedvezményeket azon a termékekre, melyek a körforgásos gazdaság feltételeinek megfelelnek, és azokra az ágazatokra, melyek a javíthatóság és az újrahasználás területén működnek.

képek és lead kép: shutterstock