Június 18. Kedd, Arnold, Levente

1 liter étolaj 1 millió liter élő vizet képes tönkre tenni - inkább gyűjtsük szelektíven, vagy mondjunk le róla

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Kisült végre a vasárnapi rántott hús és a krumpli, el is fogyasztottuk becsülettel, lehet takarítani. Hogy mi legyen az olajjal, amiben elszenesedett prézlidarabok hajókáznak? Ahogyan megszoktuk, öntsük a lefolyóba... Nos, ezt a megszokást most már jó lenne elfelejteni, mert igen nagy gondokat okoz.

A használt étolajnak nem a lefolyóban van a helye, és még csak nem is a szemétben, egy kis műanyag zacskóba csomagolva. a komposzt sem a megfelelő számára, inkább tegyük egy használt befőttesüvegbe, vagy műanyag palackba, és vigyük a közeli benzinkútra, esetleg iskolába, óvodába, bármely gyűjtőpontra. Ez a hulladék is lehet hasznos, és még az sem baj, ha a vitorlázó prézlidarab is benne marad.

Az olaj a lefolyóba öntve megtapad a csövek oldalán és dugulást okoz. Ez azonban keveseket rettent el a WC-be öntéstől, hiszen a dugulás elhárításáért nem közvetlenül fizetnek. Sajnos azonban a használt étolaj az élő vizekhez is eljut, megül a felszínen és nem hagyja oxigénhez jutni a vízi élőlényeket - ezzel pedig a halálukat okozza. Egyetlen egy liter étolaj képes beszennyezni 1 millió liter vizet!

Hogy mi lesz vele, ha szelektíven gyűjtjük? Összeszedés után tisztítják, majd bioüzemanyagot készítenek belőle, ezt pedig bio összetevőként az üzemanyagok gyártásához használják fel. Ok, nem ez a legjobb megoldás, hiszen szennyező, környezetre káros anyagok készülnek belőle, de így még mindig jóval kevesebb gondot okoz.

Persze az is jó megoldás lehet, ha lemondunk az olajban sütésről. A legtöbb esetben a forró levegő lényegesen egészségesebben végzi el ezt a feladatot, egy – egy pár cseppes sütéshez pedig egy flakon étolaj elképesztően sokáig elegendő lehet.

képek és lead kép: shutterstock_