Június 24. Hétfő, Iván

Vörös a Sajó, a gondot a vas okozza

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Elkeserítő a Sajó vize, hiszen a bányavíz szennyezése miatt barnás-vöröses árnyalatot öltött. A szennyezést az irgalmatlanul megnövekedett vastartalom okozza, melyet a Siderit bányavállalat egyik már nem működő bányája okoz.

kép: Orosz Örs Facebook

A vízminták alapján a vas jelenléte a vízben a megengedett érték több, mint ezerszerese, de megnövekedett a kén, a mangán, a cink és az arzén jelenléte is a folyóban. A folyóba 2851 mg vas jut minden egyes beáramló liter vízzel. Ez három hét alatt, mióta a szennyezést észlelték mintegy 50 tonna vasat jelent, ez ül meg a mederben rozsda formájában.

A bányához egy ércfeldolgozó is kapcsolódott, de mindezek 2008-ban bezártak, mivel a vállalat csődbe ment. Sajnos a felszámolásra vonatkozó kötelezettségeinek a vállalat nem tett eleget, ezt a besztercebányai székhelyű állami Bányásztársaság megtette 2012-ben. Egy 13 szint mélységű bányáról van szó, melyet a víz lassan feltöltött. A második szinten vezették ki a vizet, mivel ha feljebb emelkedik, az már infrastrukturális károkat okozhatna.

kép: felvidek.ma

Azonban azzal senki nem számolt, hogy milyen víz ömlik majd ki a feltöltődött bányából. Ez a víz pedig most a Sajót szennyezi, ökológiai katasztrófát okozva. A víz színe a mederben megülő rozsdának a következménye, de a szín mellett sokkal komolyabb gond az, hogy az élőlények is megsínylik a durván magas vastartalmat. A halak kopoltyúját is eltömi a rozsda, ami ugyan még nem vezetett tömeges halpusztuláshoz, de sajnos várhatóan fog. Ugyanakkor a halak tömeges pusztulását azért is lehet várni, mivel az érintett szakaszon a nagyobb halak táplálékaként szolgáló kisebb halak és ízeltlábúak már kipusztultak, vagyis táplálék sem igazán lesz már a folyóban. Ráadásul ahogyan melegszik a folyó vize, az oxigén is egyre kevesebb lesz benne, ez pedig rossz hír a halaknak, hiszen egyre többet mozognak, amit a szennyezett kopoltyú csökkent oxigénfelvevő képessége mellett csak nehezen tehetnek majd meg.

lead kép: Orosz Örs Facebook