Június 16. Vasárnap, Jusztin

Újra a szén, vagy végre a tiszta energia - energiafüggőség és kiút

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A klímaválság és a biodiverzitás elvesztése elleni küzdelem a legnagyobb és legintenzívebb kihívás, amivel valaha is találkozott az emberiség. Azonban a hatások itt években, évtizedekben mérhetőek, nincsenek bombák vagy rakéták, így nem tűnik olyan veszélyesnek a helyzet. Az Ukrán - Orosz háború azonban valós, napi szinten okoz elkeserítő veszteségeket, és erre koncentrál a világ. Ezen nem is lehet csodálkozni, ugyanakkor nagy veszélye lehet a klímára nézve is.

Az EU igen nagy mértékben függ az orosz gáztól, és éppen ez az a függőség, mely jelentős támogatást nyújt a háború pénzügyi kivitelezéséhez. Nem véletlen, hogy az EU igyekszik függetlenedni az orosz energiahordozóktól. Ennek két útja képzelhető el, és ebből az egyik tragikus következményekkel járna, míg a másik hatalmas lökést adhat a klímavédelemnek.

Az első forgatókönyv szerint az országok saját fosszilis termeléseiket indítják újra, kompenzálva a kieső energiát. Ez a szénbányákat érinti, és ennek bizony borzalmas következményei lehetnek a klímakatasztrófára. Ezen forgatókönyv szerint a szén újra jelentős teret nyerhet az energiamixben, így pedig a kibocsátás is rekord-magas lesz, ami pedig a klímakatasztrófa jelentős fokozását hozza magával.

A másik lehetőség, hogy az EU a megújulók felé fordul. Igaz, hogy több probléma is megoldásra vár ezzel kapcsolatosan, de itt a szükség törvénye van jelen, ami pedig brutális összegek mozgósítását teszi lehetővé. Ez pedig reményt jelenthet, hiszen így az energiafüggetlenségre vágyó országok és szövetségi rendszerek igyekeznek ezt mielőbb és tiszta forrásokból megvalósítani, ami pedig a klíma ügyének is nagyon jót tenne - remélhetőleg a biodiverzitás megőrzését sem szorítja háttérbe.

képek és lead kép: shutterstock