Május 21. Kedd, Konstantin

Műanyagba öltözünk, és ez nagyon nem jó irány

Zöld zóna
2022. március 27. 14:00
null

Viszonylag sokszor vesszük elő a divatot, mint mumust a klímaváltozás kapcsán. Rendszerint a fast fashion modellt követő cégek a környezetvédők vesszőparipái. Igaz, hogy több ruhát veszünk általuk, de hát ezzel csak a ruhatárunk növekszik, miért fáj ez a környezetnek? Nos, azért, mert nem csak több ruháról van szó.

A fast fashion modell lényege, hogy olcsón vehetünk ruhát, ráadásul a választék elképesztő, hiszen egyes cégek 15-20 kollekcióval is jelentkeznek minden egyes évben. Mi pedig csak vásárolunk - mintegy 60%-kal többet mint 15 éve, hiszen olcsó, és milyen szép. Igaz, hogy nagyjából feleannyi ideig hordjuk a ruháinkat, mivel nem bírják az anyagok a kihasználtságot - holott ez csökkent a több ruhanemű miatt -, illetve egyszerűen elunjuk őket. Persze eladjuk, használtan veszünk, ez megint nagyon jó, de akkor is a fast fashion modellnek köszönhetően ma már a ruháink jelentős hányada olaj alapú, vagyis műszálat tartalmaz.

Igen, ez azt jelenti, hogy a ruhatárunk fosszilis, nem utolsó sorban pedig elképesztő mértékben generálja a mikroműanyagok terjedését. Minden egyes mosással, még a kímélő programmal is milliárdnyi mikroszál szabadul el. Ha pedig ehhez még hozzávesszük a centrifugát, ne adj’ Isten a szárítógépet is, akkor bizony komoly problémáról beszélhetünk.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány rámutat arra az elkeserítő tényre, hogy bizony a műszálak terjedése exponenciálisan nő. 8 év múlva, vagyis 2030-ra az arányuk a textiliparban 85%-ra nőhet!

A kérdéskörrel természetesen foglalkozik az Európai Bizottság is, és szankciókra is lehet számítani, de várhatóan ezek mértéke messze nem lesz elégséges. Mit tehetünk? Tudatosan vásárolunk! A műszál, bár praktikus és könnyen szárad nagyon káros a környezetre, és nem utolsó sorban ránk is! A pamut drágább - és a klímakatasztrófa miatt csak nő az ára - de természetes anyag, így sokkal egészségesebb és környezetbarátabb. A lényeg, hogy a ruházkodásban is keressük a természetes anyagokat, és olyan darabokat válasszunk, melyek jól kombinálhatóak, így feleannyi ruhára sem lesz szükségünk, mint amivel most zsúfoljuk tele a szekrényeinket.

képek és lead kép: shutterstock

műanyagklímaszövettextildivatembervásárlás