Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Műanyag helyett itt a papír!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ha olyan változást kell keresztülvinni, mely igen sok embert érint, azt sajnos szinte lehetetlen gyorsan megoldani. Ennek megfelelően bár lassan, de azért kezdünk ráébredni, hogy a műanyagok nagyon sok esetben egyszerűen kiiktathatóak.

Ez kifejezetten fontos felismerés, hiszen a hazai vásárlók közül is egyre többen keresik a műanyagmentes megoldásokat. Nem akarnak csak azért egy újabb zacskót, vagy éppen ételcsomagolást megvenni, hogy pár perc múlva a kukában landoljon, némi idő elteltével pedig az óceánokban, vagy mikroműanyag formájában akár a szervezetükben. A vásárlói nyomás is sokat tesz hozzá, hogy a papír egyre népszerűbbé válik a műanyag csomagolások kiiktatásában.

Ételcsomagolásként, de az e-kereskedelem fellendülésének köszönhetően is egyre nagyobb az érdeklődés a hullámpapír iránt, ami kifejezetten jó hír, tekintve, hogy ez az anyag legalább lebomlani tökéletesen képes.

Persze gond, hogy ehhez fákra van szükség, de megint csak örvendetes tény, hogy a papír újrafelhasználása egyre szélesebb körben megoldott, egyre nagyobb arányban teszünk azért, hogy ne újabb fákat kelljen kivágni, hanem a már meglévő papírt használjuk fel a lehető legtöbb alkalommal. Európában a papír újrahasznosításának aránya az utóbbi 30 évben közel a kétszeresére nőtt. Az 1990-es években még csak 40%-át hasznosítottuk újra a papírnak, ez az arány mostanra eléri a 73.9%-ot, és szerencsére nő tovább.

A műanyagok elleni egységes fellépés kifejezetten fontos, és ha a világ össze is fog, még akkor sem lesz könnyű helyzetben a műanyagválság kezelése szempontjából. A műanyagok olaj alapú termékek, ráadásul lebomlási idejük elképesztően hosszú - egyes esetekben akár több 1000 év is lehet. Fizikai aprózódásuk ellen azonban nem tudunk tenni semmit, mikroműanyagként pedig az élő szervezetekben gyulladásos folyamatokat indítanak el. Ráadásul a helyzet nem éppen rózsás, hiszen a tengerekben ugyan úgy jelen van a mikroműanyag, mint a levegőben, vagy akár a Mont Everest csúcsán.

képek és lead kép: shutterstock