December 10. Vasárnap, Loretta

Műanyag helyett itt a papír!

Zöld zóna
2022. március 14. 11:00
null

Ha olyan változást kell keresztülvinni, mely igen sok embert érint, azt sajnos szinte lehetetlen gyorsan megoldani. Ennek megfelelően bár lassan, de azért kezdünk ráébredni, hogy a műanyagok nagyon sok esetben egyszerűen kiiktathatóak.

Ez kifejezetten fontos felismerés, hiszen a hazai vásárlók közül is egyre többen keresik a műanyagmentes megoldásokat. Nem akarnak csak azért egy újabb zacskót, vagy éppen ételcsomagolást megvenni, hogy pár perc múlva a kukában landoljon, némi idő elteltével pedig az óceánokban, vagy mikroműanyag formájában akár a szervezetükben. A vásárlói nyomás is sokat tesz hozzá, hogy a papír egyre népszerűbbé válik a műanyag csomagolások kiiktatásában.

Ételcsomagolásként, de az e-kereskedelem fellendülésének köszönhetően is egyre nagyobb az érdeklődés a hullámpapír iránt, ami kifejezetten jó hír, tekintve, hogy ez az anyag legalább lebomlani tökéletesen képes.

Persze gond, hogy ehhez fákra van szükség, de megint csak örvendetes tény, hogy a papír újrafelhasználása egyre szélesebb körben megoldott, egyre nagyobb arányban teszünk azért, hogy ne újabb fákat kelljen kivágni, hanem a már meglévő papírt használjuk fel a lehető legtöbb alkalommal. Európában a papír újrahasznosításának aránya az utóbbi 30 évben közel a kétszeresére nőtt. Az 1990-es években még csak 40%-át hasznosítottuk újra a papírnak, ez az arány mostanra eléri a 73.9%-ot, és szerencsére nő tovább.

A műanyagok elleni egységes fellépés kifejezetten fontos, és ha a világ össze is fog, még akkor sem lesz könnyű helyzetben a műanyagválság kezelése szempontjából. A műanyagok olaj alapú termékek, ráadásul lebomlási idejük elképesztően hosszú - egyes esetekben akár több 1000 év is lehet. Fizikai aprózódásuk ellen azonban nem tudunk tenni semmit, mikroműanyagként pedig az élő szervezetekben gyulladásos folyamatokat indítanak el. Ráadásul a helyzet nem éppen rózsás, hiszen a tengerekben ugyan úgy jelen van a mikroműanyag, mint a levegőben, vagy akár a Mont Everest csúcsán.

képek és lead kép: shutterstock

műanyagújrahasznosításpapírembercsomagolásélet