Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Itt a lehetőség az óceánok megtisztítására, de nem az, amire elsőre gondolna

Zöld zóna
2022. március 27. 11:00
null

Hogyan tisztítsuk meg élő vizeinket a műanyagoktól? Erre szép számmal születtek már megoldások, különböző gépek, kütyük és elfogó egységek, de igazi megoldást egyik sem jelentett. Az IADYS is előállt egy szerkezettel, mely hatékonynak mutatkozik.

Egy akkumulátoros kis gépről van szó, mely a víz tetején úszik, és egy 80 literes zsákba gyűjti a szemetet, amit könnyen lehet üríteni. Bár kedves és vidám a kinézete, igazi megoldást ez sem jelent. A zsák összegyűjtött szemét egy jelentős része ugyanis megy a szeméttelepre, onnan pedig előbb vagy utóbb vissza a vízbe. Hogy mi lehet a megoldás? Nem a takarítás - bár ez sem kiiktatható részlet, hanem a szennyezés megszüntetése.

A hulladék csak az ember számára értelmezhető fogalom. Egyszerűen nem szabadna olyan anyagokkal dolgoznunk, olyat vásárolnunk, melyet nem lehet a természetbe visszaforgatni maradék nélkül, vagy nem lehet azt úgy újrahasznosítani, hogy azt akárhány alkalommal megtehessük. Igen, ez azt jelenti, hogy nem szabadna műanyagot vásárolnunk.

A szemét, amíg létezik, addig a vízben landol. Ez elkerülhetetlen, és így volt, mióta csak az ember megjelent a bolygón, és szemetet termel. Csakhogy ez egy jó ideig abból a szempontból jelentett gondot, hogy oda nem illő, de akkor is természetes anyagok kerültek a vízbe - ezek pedig maradék nélkül lebomlottak. Mostanra azonban a szennyezésben olyan anyagokkal találkozhatunk, melyek 1000 év alatt sem bomlanak le. Ennek megfelelően több óriás szigetnyi szemét úszik az óceánokba - de hát nem látjuk, így nem is gond...

A takarítás nyilván szükséges, és ehhez az eszközök fejlesztése is nagyon jó, de Don Quijote is irigyen nézné azt a szélmalomharcot, melyet az egyre nagyobb mértékben ömlő szeméttel vívunk. És igen, a megoldás most is a mi kezünkben van: a vásárlásaink szavazatok. Mi döntjük el, veszünk-e műanyagot, vagy más irányba mozdulunk. Veszünk-e egy újabb felesleges csomagolóanyagot, vagy használjuk azt, ami már eleve nálunk van. A szemét mennyisége ugyanis hatalmas léptékben csökkenthető, és ehhez csak egy kicsi odafigyelés kell.

képek és lead kép: shutterstock

műanyagóceánszeméthulladéktisztaságember