Május 26. Vasárnap, Evelin

Génmódosított szúnyogokkal oldaná meg a szúnyogírtást az USA

null

A biodiverzitás megőrzésének egyik alapeleme az lenne, ha képesek lennénk végre lemondani a vegyszeres növényvédelemről, vagy éppen a vegyszeres rovarirtásról. A lemondás jelen esetben sajnos nem csak elhatározás kérdése, hiszen például a szúnyogirtás indikációi között nem csak a kellemesebb nyári este szerepel.

A szúnyogirtás, különösen egyes fajok esetében, mint például az Aedes aegypti különösen fontos, mivel ezek a rovarok veszélyes betegségeket terjesztenek. A dengue és a sárgaláz mellett a zika vírus terjesztése is a számlájukra írható. Mivel pedig ezek a szúnyogok már az USA területén is jelen vannak, és sajnos egyre csak terjednek, így érthető, ha minél hatékonyabban szeretnének védekezni ellenük.

A vegyszeres irtás pedig hatékony, bizonyos keretek között, de sajnos messze nem csak a szúnyogokra veszélyes. Tömegesen pusztulnak miatta a hasznos rovarok is, köztük a beporzók, mint a méhek, és az olyan kifejezetten hasznos ragadozó ízeltlábúak is, mint például a hétpettyes katica mely elképesztő pusztításra képes a levéltetvek között.

Az Oxitec biotechnológiai cégnek sikerült megalkotnia nagy tömegben génmódosított, a fajhoz tartozó szúnyogot, pontosabban kizárólag hímeket (vért szívni csak a nőstény szúnyogok szoktak). Az USA Környezetvédelmi Hivatala pedig engedélyt adott arra, hogy 2 milliárd ilyen módosított hím szúnyogot engedjenek szabadon Florida és Kalifornia területén.

A cég szerint a rovarok semmilyen formában nem jelentenek veszélyt az emberekre. A génmódosításuk lényege, hogy az utódaik terméketlenek lesznek, vagyis már képtelenek lesznek a szaporodásra. Ezzel a módszerrel már próbálkoztak korábban is a cég és a hivatal együttműködésében, de akkor lényegesen kevesebb egyedet engedtek szabadon. A mostani projekt azonban sokkal nagyobb sikerrel kecsegtet, vegyszerek, vagy a többi rovar károsítása nélkül.

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ez durva beavatkozás a természetbe, és sajnos elképzelésünk sincsen arról, milyen hatással lehetnek a módosított rovarok az ökoszisztémákra. Az elgondolás jó, de jónak tűnt a harlekin katica behozatala esetében is, mégsem hozta a tőle elvárt eredményeket, ellenben veszélybe sodorta az őshonos fajokat. Mégis, a biodiverzitás szempontjából elsőre ez tűnik a járhatóbb megoldásnak, persze a későbbi hatásokkal egyelőre számolni sem tudnak a szakemberek...

képek és lead kép: shutterstock