Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Energiatermelő lehet a közúti forgalom is

null

A világ energiaéhsége egyre és egyre nagyobb lesz. Hiába igyekszünk kivezetni a fosszilis energiahordozókat, amíg az energia tárolását nem vagyunk képesek a jelenleginél sokkal jobban megoldani, addig komoly gondjaink lesznek. De az sem mindegy, miből is nyerünk ki energiát!

Mindenképpen hasznosítani kell azokat a tereket energiatermelési célzattal, amit csak lehet. Ez megmutatkozik a napelemek és az agrár termelés házasságában, de úgy tűnik, van még ígéretes kapcsolat a láthatáron.

kép: youtube.com

Ebben az esetben a szélenergia hasznosítása a cél, méghozzá “hulladékszélből”. A kifejezés olyan légmozgást takar, mely egy teljesen más tevékenység következménye, nem cél annak létrehozása, de ha már ott van, akkor miért ne lehetne munkára fogni. Ez a “hulladékszél” az autók, buszok, teherautók és más járművek által az utaknál keltett légmozgás, amiben nagyobb potenciál rejlik, mint elsőre gondolnánk.

Persze a szélerőművek nagyok, és nem férnek el az utak mellett – de csak akkor, ha azokra a gigantikus széllapátokkal rendelkező erőművekre gondolunk, melyeket a tengerre, vagy hatalmas mezőségekre telepítenek. Egy török találmány révén azonban az utak mellett is remekül telepíthetőek a kicsi, kompakt szélerőművek, melyek függőleges lapátokkal rendelkeznek.

kép: steemit.com

Itt a szélirány adott, hiszen az autók egy irányba közlekednek az út adott oldalán. Az ENLIL, mely az Isztambuli Műszaki Egyetem kutatóinak a Devecitech technológiai cégnek terméke, a kompakt szélerőmű éppen ezt használja ki. Bár tény, hogy nem ez az első ilyen irányú próbálkozás, ugyanakkor ez a termék abban mindenképpen előnyt élvez, hogy nagyon egyszerű, könnyen telepíthető, és - éppen egyszerűsége révén - hosszú élettartammal rendelkezik. Termelését tekintve pedig képes két háztartás egy napi energiaigényének megtermelésére - egy forgalmasabb út mellé telepítve -, ráadásul a tetejére egy napelem is telepítve van.

lead kép: youtube.com