Május 5. Vasárnap, Györgyi

Brutális mennyiségű étel a kukában - ez hatalmas erőforráspazarlás is, és a kibocsátás mennyisége sem mindegy

Zöld zóna
2022. március 06. 11:00
null

Az élelmiszerpazarlás kérdéskörét nem lehet elégszer elővenni. Már akkor is hatalmas luxus pazarolni a rendelkezésre álló forrásokat, ha éppen semmilyen veszély nem fenyegeti az embereket. De most, a klímakatasztrófa tükrében törpülő és egyre nehezebb helyzetbe kerülő élelmiszertermelés mellett ez megengedhetetlen!

A Greenpeace azonban az osztrák helyzeten keresztül rámutat arra is, hogy az élelmiszerpazarlás nem csak magukat az ételeket érinti. Egy helyi hulladékégetőben végzett felmérés alapján nagyjából 1,4 milliárd euró lehet az értéke annak az élelmiszer mennyiségnek, amit csak ebben az országban elpazarolnak, illetve elégetnek.

Azon túl, hogy ez a kidobott ételmennyiség hány éhes szájat lenne képes jóllakatni, számolni kell azzal is, hogy az előállítása során az erőforrások is mennek a kukába, ha az ételt nem esszük meg.

Ekkora értéket képviselő élelmiszer esetében a megtermelése során kibocsátott CO2 mennyiség becsült értéke eléri az 1,5 millió tonnát. Ennyit meg lehetett volna spórolni, ha eleve meg sem termeljük azt, amit kidobáltunk. Emellett persze számolni kell a talajkimerüléssel, és nem utolsó sorban az emberi befektetett munka, energia elpazarlásával is.

Sajnos az ilyen léptékű élelmiszerpazarlást általánosnak lehet nevezni a fejlett civilizációkban, ami elkeserítő, és mindenképpen tenni kell ellene. A jó megoldást rendszer szinten még keresik, bár próbálkozások most is vannak. Egyéni szinten a pazarlás megállítása azonban egyszerűbb, és nem utolsó sorban igen sok pénzt lehet vele megspórolni!

képek és lead kép: shutterstock

pénztermészetmaradékemberétel