Június 15. Szombat, Jolán, Vid

A hidrogén lehet a repülés jövője

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ameddig a Hyperloop be nem hálózza a földet, hogy olyan sebességre - vagy nagyobbra - legyünk képesek a föld alatt, mint a levegőben, addig a légi közlekedés kiiktathatatlan. Nem is csak a szállítmányozás miatt - bár ez is tetemes számú repülést generál -, hanem mert megszoktuk, hogy pár óra alatt eljuthatunk Európa egyik végéből a másikba, vagy egyetlen nap alatt akár az Egyesült Államokba, Kínába. Ezt pedig nem szívesen adnánk fel.

Azonban a légi közlekedés a mai formájában fenntarthatatlan, vagyis mindenképpen változtatni kell rajta, hiszen jelenleg ez a szegmens felel a globális CO2 kibocsátás mintegy 2%-ért. A megoldás - akárcsak az autók esetében - az elektromosságban lehet, de ez annyira gyerekcipőben jár, hogy a nagy utasszállítók mozgatásához még biztosan sokáig várni kellene rá. Így alternatív megoldásokra lesz szükség, ezekből kettő is egészen ígéretesnek tűnik.

A Boeing a hagyományos üzemanyagok egyik igen kis szegmensét képviselő lehetőséghez nyúlna, a bioüzemanyagokhoz. Ez megoldható, a kibocsátása is kisebb, ugyanakkor nem olcsó megoldás, ez pedig a jegyárakon is meglátszana. Alapesetben nem ezzel van a baj, hanem azzal, hogy a rivális, az Airbus más irányba tapogatózik, ami a jegyáraknak is jobbat tehet.

A márka egy A380-as gép hajtóművét építette át a CFM International motorgyártóval közösen úgy, hogy az képes legyen ellenállni a hidrogén égetése során felszabaduló hatalmas hőenergiának. A tesztek folynak, és az adatok is ígéretesek. A hidrogén hajtás pedig lehetővé tenné a repülőgép zéró kibocsátását, ez pedig anyagilag sem mindegy a társaságoknak.

Persze a hidrogén felhasználása körülményes, hiszen tárolásához olyan berendezések is kellenek, mely növeli a repülő súlyát és sok helyet foglal, vagyis így kevesebb utas lehet a fedélzeten. Ugyanakkor az Airbus éppen azért választotta az A380-as modellt, mert ebben elegendő hely van a hidrogénmeghajtás szükséges eszközeinek is.

képek és lead kép: shutterstock