Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

Városi szélerőmű? Miért ne?

null

A szélenergia jelenleg a legjobban kihasznált energiahordozó a megújulók körében. Nem csak sok szélturbina szállítja az energiát, hanem az is igaz, hogy jelenleg az így előállított áram a legolcsóbb a piacon.

kép: jamesdysonaward.org

A szélturbináknak, szélparkoknak az a nagy hátránya, hogy a lapátokat forgató szélnek egy bizonyos szögből, pontosabban egy szögtartományon belülről kell érkeznie ahhoz, hogy termelésre tudja fogni a turbinákat. Ez egyelőre egy megoldatlan probléma, de most úgy tűnik, hogy Nicolas Orellana Olguin és Yanseen Nooran megtalálták a megoldást, mely képes áthidalni a gondot.

kép: dezeen.com

Az O-Wind egy olyan eszköz, mely egy kissé újraértelmezi a szélturbinákkal kapcsolatos eddigi elképzeléseinket. Elsőnek mindjárt azzal, hogy nincsenek benne lapátok, maga az eszköz az, ami mozog, így képes az energiatermelésre. A formája pedig sokkal inkább hasonlít egy tojásra, mint egy hagyományos turbinára.

Ennek oka, hogy az O-Wind-en minden irányból szélbeömlő nyílások vannak kialakítva, vagyis teljesen mindegy, hogy jobbról, balról, szemből, vagy akár felülről érkezik a légáramlat, az eszköz képes azt hasznosítani. Külön jó oldala, hogy nagyjából emberfej nagyságú, vagyis nem kell számára hatalmas területet biztosítani a működéshez.

kép: dezeen.com

Sőt! A feltalálók városi használatra szánják, hiszen egyszerűen az erkélyre téve is képes az energiatermelésre, ráadásul csendes, és nem egy bonyolult szerkezet, vagyis a karbantartása sem igényel különösebb időt.

lead kép: dezeen.com