Június 24. Hétfő, Iván

Újabb étel az EU-ban - itt a házi tücsök!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nem szívesen gondolunk erre, de a hús bizony luxus, legalábbis abban a formában, ahogyan most “készül” mindenképpen. A sertés, a marha és a csirke, de igazából minden más jól ismert haszonállat tenyésztése komoly ökológiai lábnyommal rendelkezik. Jelentős a hulladéktermelés, hatalmas az üvegház hatású gázok kibocsátása, elképesztő a helyigénye, és ebben az esetben a tartási körülmények, vagy éppen a feldolgozás embertelenségéről még csak távolról sem ejtettünk szót - ahogyan az egyre több éhes szájról sem...

De mi lehet a megoldás? Mivel lehet helyettesíteni a húst? A laborban készült termékek mindenképpen komoly piaci szereplővé válnak majd, de még ez is kevés lesz. A fehérje pótlására így más alternatíva is kell, és bár nem szeretünk erre gondolni, de ezek bizony a rovarok.

Aki azt feltételezi, hogy ez nagyon a jövő zenéje, és akkor is inkább az elmaradottabb régiókat érinti majd, az nagyot téved. De még azoknak sem lesz igaza, akik arra számítanak, hogy a takarmányokban, állateledelekben jelenik majd meg a rovarfehérje.

Az EU ugyanis nemrégiben már háromra emelte azoknak a rovarfajoknak a számát, melyeket elismer biztonságos, emberi fogyasztásra javasolt élelmiszerként. A lisztbogár lárva és a vándorló sáska mellé most megérkezett a házi tücsök is. A boltokban és élelmiszerekben pedig egészben, fagyasztva vagy porrá őrölve találkozhatunk majd vele. Igaz, a használatát jól láthatóan fel kell tüntetni majd a terméken, de ez is inkább az allergia miatt fontos.

Tény, hogy igen sokan undorral gondolnak arra, hogy rovart egyenek, holott a Földön több milliárd ember teszi ezt napi szinten, és nem csak azért, mert adott esetben más fehérjeforrása nincsen. A rovarok vitaminban, rostokban, fehérjében és sok más értékes anyagban is gazdagok, vagyis fogyasztásuk ésszerű - és a klímakatasztrófát tekintve elkerülhetetlen. Az már más kérdés, hogy azok, akik nem szoktak hozzá, mikor jutnak el oda, hogy egy zacskó tücsköt is tartsanak a fagyasztóban, de a porrá őrölt változatokkal viszonylag rövid időn belül találkozni fogunk.

képek és lead kép: shutterstock