Május 26. Vasárnap, Evelin

Nem is kerülne olyan sokba a klímakatasztrófa megállítása, mint gondolnánk - legalábbis egy tanácsadó cég szerint

null

Világszerte a klímaváltozást tagadók száma egyre csökken, ám sajnos ez nem olyan jó dolog, mint elsőre gondoljuk. Persze nem az a gond, hogy végre elismerik, bajban vagyunk, hanem az, hogy a tagadásból egyből a kétségbeesés felé lépnek. A bénultság pedig kicsit sem segít megelőzni az ökológiai kataklizmát.

De akkor mégis mi segíthet ebben? Pénz, természetesen pénz, méghozzá nem is kevés. Hiszen, ha a befektetéseket olyan irányokba tereljük, melyek lehetővé teszik, hogy a melegedés szintjét 1,5°C alatt tarthassuk, akkor a durva, apokaliptikus folyamatokat képesek leszünk megállítani. De vajon ehhez mennyi pénz kell?

Yuval Noah Harari, izraeli történész-filozófus írása szerint nem is olyan sok, mint gondolnánk. Hogy hogyan jön ide egy történész - filozófus? Az úriember élettársa Ytzik Yahav által alapított think tank (agytröszt - tanácsadó szervezet), a Sapienship kutatási és tanulmányi gyűjteményére alapozza a kijelentéseit. A szervezet ugyanis igyekezett minél szélesebb merítésben begyűjteni azokat a kalkulációkat, amiket a tudósok és más szakemberek készítettek egy-egy területet figyelembe véve, annak dekarbonizációját, környezettudatossá tételét vizsgálva.

Az összeg, mely a tudós szerint elegendő lenne ahhoz, hogy a nagy bajt elkerüljük éves szinten 2547 milliárd dollár körül mozog. Ez ugyan elsőre elképesztően nagy szám, de azért azt is hozzá kell tenni, hogy 2020-ban, a koronavírus tombolása közepette a világ GDP-je 85 billió dollár körül alakult, vagyis ez a teljes GDP pusztán 3%-a!

Jelenleg nagyjából a teljes GDP 1%-át fordítjuk a klímaválság kezelésére, vagyis a kataklizma elkerülésére márcsak 2%-nyit kellene hozzátenni. Ha éves szinten ezt a 3%-ot 2050-ig a klímakatasztrófa elkerülésére fordítjuk, akkor 1,5°C alatt tartható a melegedés mértéke - legalábbis a Sapienship által összegyűjtött adatok alapján.

Ha belegondolunk, akkor egyrészt nem is olyan nagy ez az összeg, másrészt mindenképpen megéri próbálkozni vele. Ha az adatoknak igazuk van, akkor nyertünk, ha pedig mégsem, akkor is lényegesen többet tettünk a katasztrófa megállításáért, mint eddig.

lead kép és képek: shutterstock