Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Megrepedt csővezetékből spriccelve ömlik az olaj az Amazonas esőerdejében

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az olajnak a kitermelés helyéről el kell jutnia a feldolgozóhelyekig, ez pedig nem mindig hordók bevonásával történik. Azok a csővezetékek pedig, melyek a fekete aranyat szállítják, nem sérthetetlenek.

Közülük egy éppen Amazónia pótolhatatlan és egyre zsugorodó esőerdejében halad, a Coca-folyó közelében, Equadorban. Most egy sziklaomlás a vezetéket is érintette, melyből az esőerdőbe spriccel az éjfekete olaj, elképesztő mértékű ökológiai katasztrófát kiváltva ezzel.

Maga a baleset január 28-án következett be, és bár hivatalos adatok nincsenek, becslések szerint több ezer liter olaj ömlött a természetbe. Sajnos a szennyezés a Coca-folyót is érintette, mely 60 000 ember életére lesz hatással, a folyó és környezetének élővilágáról nem is beszélve.

Az OCP Ecuador, az olajvezetéket üzemeltető cég közleményben reagált, melyben elmondták, hogy a cső kőomlás miatt sérült, ám a kiömlést megfékezték és az a folyót nem érte el. Ez azonban az őslakosok érdekvédelmi szervezet által megosztott fotók tanúsága szerint nem igaz.

A helyi őslakosok 2020 áprilisában is hatalmas olajszennyezést tapasztalhattak, és annak pusztítását sem sikerült még helyre hozni. Most felszólították a kormányt, hogy tegye rendbe a területet, takarítsa fel az olajat, és végre hagyjon fel a kitermeléssel, mert a területnek az olaj mást nem hozott, csak szenvedést és pusztítást.

kép: Andres Tapia

képek és lead kép: AFrintline