Június 14. Péntek, Vazul

Hogyan lehet valóban hosszan újrahasznosítani a műanyagot? Hát így!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

https://inhabitat.com/these-recycled-plastic-concrete-blocks-are-zero-waste/

Örök kérdés, hogy mit is lehet kezdeni a műanyagokkal, ha már az elsődleges funkciójukat ellátták - kiürültek, eltörtek, nincsen rájuk szükségünk. Azt tudjuk, hogy ha a kukába dobjuk, akkor jó eséllyel viszonyt láthatjuk a palackokat és más műanyag hulladékot a tengerekben, a partokon, rosszabb esetben egy elpusztult állat gyomrában.

Szelektíven

A szelektív gyűjtés lényege az lenne, hogy a műanyagokat használjuk fel újra és újra. Ezzel azonban van némi gond. Sajnos a műanyagok anyag-összetételük miatt nem hasznosíthatóak újra végtelenszer, mint mondjuk az alumínium. Legfeljebb 6-7 alkalom után mindenképpen a szemétbe kerülnek, és onnan a már fent leírt utat járják be – adott esetben mikroműanyaggá aprózódva mérgezik a környezetet.

Sőt! Sok olyan műanyag is létezik, melyeket egyáltalán nem lehet újrahasznosítani.... De akkor mi lehet a megoldás? Mindenképpen az újrahasznosítás, hiszen jelenleg nem ismerünk olyan módszert, mely hatékonyan és nagy mennyiségben lenne képes semlegesíteni a műanyagokat (ettől függetlenül irdatlan mennyiségben gyártjuk).

Tartós anyagok

Az újrahasznosítás során olyan megoldást kell találni, mely nagyon sokáig képes a műanyagokat funkcióval ellátni. Vagyis ne palack legyen belőle, amit kiürülés után eldobunk, hanem valami más, persze szem előtt tartva, hogy a környezeti hatásoknak engedve a műanyag aprózódik, és így is kifejezetten veszélyes, vagyis a tartósságát is biztosítani kell.

A ByFusion Global a ByBlock-ban látja a megoldást. Ez tulajdonképpen a beton tartósságával és teherbírásával megegyező tulajdonságokat hozó műanyagtömb, melyet építkezésekhez lehet felhasználni. A kialakítása miatt ragasztóanyagot sem igényel, vagyis innen vizsgálva is környezetbarát.

A blokkok készítése során a műanyagokat nem kell megolvasztani, vagy vegyszeresen kezelni, semmilyen káros anyagkibocsátással nem jár az elkészítésük, sőt, hulladék sem keletkezik. Egy tonna műanyagból egy tonna ByBlock készíthető, mindenféle anyagmaradék nélkül. Sőt, a blokkban a nem újrahasznosítható műanyagok is remekül elférnek.

A létrehozott építőanyag pedig alkalmas épületek alapjába, belső falaiba, fészerekhez, épített bútorokhoz, igazából szinte mindenhez, amihez egy hagyományos építőanyagot használnánk. A felületén a gipszkarton és a csempe éppen úgy fennmarad, mint mondjuk a fán, vagy a téglákon. És külön jó oldala, hogy a blokkok elkészítéséhez sem válogatni, sem tisztítani vagy feldolgozni nem kell a műanyagokat. Hatékonyságát tekintve pedig adódik a gondolat, hogy talán a szinte elpusztíthatatlan anyag, mely mérgezi a bolygót végül a tartós és könnyen elkészíthető házakban találja meg a helyét?

képek és lead kép: inhabitat.com