Június 16. Vasárnap, Jusztin

Elképesztő mennyiségű fát húzunk le a WC-n!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Vajon mennyi fát húzunk le a WC-n? A kérdés fontosabb, mint azt elsőre gondolnánk, mivel tetemes mennyiségű fáról van szó, és ezt viszonylag kevés ember számlájára lehet írni. Pontosan megállapítani azt, hogy hány tekercs papírt használ el egy ember nehézkes, de becslésnek tökéletes lesz az, hogy egy átlagos ausztrál 88 tekercsel számolhat évente.

Mivel olyan nagyon nem különbözik a toaletthasználati, pontosabban a papírhasználati szokás az emberek között, így ezt alapul véve csak az Egyesült Királyságban 5,7 millió fa esik áldozatul a törölgetős rendszernek. Ez az USA esetében már 31,1 millió fa, de a legnagyobb tekercsfogyasztó Kína, itt 47 millió fával lehet számolni minden egyes évben.

A számokból egészen jól látszik, hogy a hatalmas faültetési akciók dacára sem vagyunk képesek ezt a mennyiséget kigazdálkodni, és az erdőségek eltűnése komoly gondokat generál. Az időjárási anomáliákkal is összefüggést mutat, de a talajerózió, vagy biológiai sokféleség elmaradása könnyebben és erősebben kapcsolható össze vele.

A gyakorlaton, mármint a papírhasználaton a toaletten változtatni kéne. Ez a döbbenetes mennyiség ugyanis az emberiség nagyjából 40%-nak tudható be, a másik fele ugyanis a tisztításra nem használ mást, csak vizet.

Persze nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a víz is egy olyan erőforrás, amit nem lehet pazarolni, és a fent említett lehetőség sokak számára éppen ezt jelentené. Ugyanakkor tisztázni kell, hogy ha minden egyes papírhasználó ember bidére váltana, az elhasznált víz mennyisége nem érné el a WC papír gyártására fordított vízmennyiséget. Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy a műanyag csomagolások révén mekkora hulladékmegtakarítást lehetne elérni.

képek és lead kép: shutterstock