Május 27. Hétfő, Hella

Egyszerű és olcsó eljárást dolgoztak ki a légkörből kivont co2 semlegesítésére

null

A szén-dioxid problematikájának megoldása az egyik alappillér, mellyel megállítható a klímakatasztrófa, és a világunk működése fenntarthatóvá tehető. De nem csak a kibocsátást kell megállítani, hanem gondoskodni kell az eddig a légkörbe került co2 kivonásáról is, ez pedig nem is olyan egyszerű.

A mostani rendszerek több komoly kihívással is küszködnek. Egyrészt a folyamat, vagyis a co2 kinyerése a légkörből lassú, másrészt nagyon drága, hiszen a semlegesítéshez a gázt folyékonnyá kell alakítani, ami elképesztően energiaigényes. A Melbourne-i Műszaki Egyetem (RMIT) munkatársai azonban kidolgoztak egy eljárást, mely sokkal hatékonyabb lehet a co2 kezelése szempontjából.

kép: dezeen.com

A légkörből kinyert gázt ugyanis ebben a folyamatban nem kell cseppfolyósítani. Gáz formájában lehet hozzáadni a folyékony fémhez. A fém folyékonnyá tételéhez 100-120°C kell, míg a co2 folyékonnyá tételéhez hatalmas nyomás - ez utóbbit pedig sokkal energiaigényesebb létrehozni.

A folyékony fémbe ezután befecskendezik a gázt, ami buborékokat képez, akárcsak a szénsavas ásványvíz, vagy éppen a pezsgő esetében. A buborékok azonban nem jutnak ki a folyékony fémből. Felfelé kezdenek el mozogni, ám a gázmolekula széthasad és szilárd szénpelyheket hoz létre. A folyamat ráadásul igen gyorsan, néhány pillanat alatt lejátszódik.

kép: k-online.comm

A tudósok az ipari felhasználhatóságot is kidolgozták, vagyis a technológia rövid időn belül átültethető a gyakorlatba is. A cél pedig - legalábbis az alkotók célja - a cement és acélgyártás szén-dioxid mentessé tétele, hiszen az urbanizációval a mostani ágazatonként 7%-nyi részarány a globális kibocsátásból jelentősen meg fog nőni. Ezt pedig ezzel az eljárással könnyen, és ami még fontosabb, nagyon olcsón meg lehet oldani.

lead kép: rmit.edu.au