Június 24. Hétfő, Iván

Az ENSZ a műanyaglobbi ellen

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nairobiban feszül egymásnak az ENSZ és a műanyaggyártók. Február 28 és március 2 között zajlik az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlésének ülése. Ezen 100 ország képviselteti magát, és most a cél egy olyan rendszer kidolgozása, mely képes kezelni a világon egyre súlyosabb műanyagválságot. Elsődlegesen mindenképpen a gyártás erőteljes korlátozásával.

Természetesen ezt a gyártók, a műanyag és olajipar lobbistái igyekeznek megakadályozni, ráadásul ezt igen ügyesen teszik, mivel egyértelműen zöld álláspontot képviselnek. Az ő elképzeléseik szerint nem a gyártást, hanem a kezelést és az újrahasznosítást kellene jelentősen fejleszteni, ami nem csak a jövőben, hanem a jelenben is megoldaná ezt a problémát, míg a gyártás visszafogása a jelenlegi krízist nem kezeli.

Ebben ugyan igazuk van, de az ENSZ célja a jelenleg kialakult helyzet kezelése - megszüntetése is, vagyis ebből a szempontból hiába kiabálnak a lobbisták. Ráadásul elképzelésük több sebből vérzik. Egyrészt igen régóta és igen drágán igyekszünk a műanyag hulladékokat szelektíven gyűjteni és újrahasznosítani. Ez azonban nehézkes. Egyrészt egy sor olyan műanyag is forgalomba kerül, melyet egyáltalán nem lehet újrahasznosítani, és amelyiket igen, azt is csak meghatározott alkalommal, melynek maximális száma is 10 alatt marad. Így pedig érthető, hogy a világon valaha legyártott műanyagok mindössze 9%-a (!) került újrahasznosításra, a többi a természetben végezte.

A műanyagok elleni fellépés egyetlen tényleges lehetősége az, ha a használatukat iktatjuk ki. Ha képesek vagyunk műanyagmentesen gondolkozni és vásárolni, akkor szükségtelenné válik a gyártás, legalábbis a kapacitás hatalmas mértékben esik vissza. Persze a dolog nem ennyire egyszerű, hiszen erőteljes gazdasági érdekek húzódnak a háttérben, de lassan belefulladunk a műanyag hulladékba, mely aprózódva, mikroműanyagként már az egészségünkre is ártalmassá válik. A választás így sokkal nehezebbé válik. A kezdeményezéstől hasonló megállapodást várnak, mint a párizsi klímaegyezmény esetében - mely azonban sajnos nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Nélküle sokkal rosszabb helyzetben lennénk, de igazi megoldást sajnos éppen a gazdasági érdekek miatt még nem hozott.

képek és lead kép: shutterstock