Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Télen sem áll le a napelemek termelése, és jó hír, hogy pucolni sem igen kell őket!

Zöld zóna
2022. január 10. 11:00
null

Itt a tél, így azok, akinek napelemes rendszerük van, most el is könyvelhetik annak téli álmát. Hiszen a fagyban, hidegben és a téli időszakban úgysem termelnek a panelek. Ha Ön is hallotta már ezt, akkor most szólunk: ez nem igaz!

kép:bostonsolar.us

Hogy kevesebb lesz a termelés? Igen, nem is kevéssel, hiszen a nyári időszakhoz mérten a panelek a teljesítménynek nagyjából csak a 20%-át képesek leadni, de “aludni” biztosan nem alszanak. Hiszen nem a meleget, hanem a fényt alakítják elektromossággá, vagyis a téli időszakban is üzemelnek, sőt, igazából az alacsonyabb hőmérséklet még jót is tesz nekik.

Ha hó fedi a paneleket, akkor a termelés leáll. Pontosabban inkább rövid szünetet tart, hiszen a hó porózus anyag, melyen valamennyi áthatol a napsugarakból, felmelegíti a paneleket annyira, hogy azokról a hó viszonylag könnyen és gyorsan lecsússzon, vagyis a termelés tovább folytatódhat. Ennek megfelelően nem kell nyakatekert mutatványok árán pucolni a paneleket, azt az időjárás megoldja helyettünk.

kép: gutterhelmetne.com

Érdekes, de a hegyvidéki területek számára a tél más előnyöket is rejt. Délen és a sík vidékeken a nyári napsütéses órák száma magasabb, a hegyvidéken az esőfelhők könnyen “beragadnak”, így a napsütéses órák száma is kevesebb. Ellenben télen a hegyek a köd fölé emelkednek, így nyernek némi plusz napsütést, vagy inkább fényt a többi területtel szemben.

lead kép: revisionenergy.com

télnapelemhidegenergiatermelés