Június 13. Csütörtök, Anett

Mi lesz veled karácsonyfa?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Mi lesz veled karácsonyfa? Hiszen január 6-án a legtöbb helyen leszedik a díszeket, és az addig körülrajongott fa hirtelen teherré válik. Csakhogy nagyon nem mindegy, hogy ekkora mennyiségű fának mi is lesz a sorsa, hiszen mind azt szeretnénk, ha a kivágásuk nem pusztán pár napnyi örömről szólna.

Jó választás - gondmentesség

Ha jól választjuk meg a karácsonyfának valót, akkor a gond is elszáll - már ami az újrahasznosítását illeti. A cserepes fákat ugyanis nem csak azért érdemes választani, mert a leginkább környezetbarát megoldást jelentik, hanem azért is, mert később a kert - település díszévé válhatnak. Az már más kérdés, hogy mennyire szólnánk bele az ökoszisztémába, ha mindenki cserepes fenyőt választana, és azt kiültetné a környezetében.

Ha a választásunk néhány fenyőágra esett, az újrahasznosítás akkor sem jelent különösebb gondot, hiszen a komposztba is beleapríthatjuk, de mulcsként a savanyú földet kedvelő növények alatt is remekül ellesz.

Fenyőroham

Ha szerencsések vagyunk, akkor a fenyőnket elszállítják. Alapesetben ez mindenhol megtörténik, így pedig a fáknak lehetősége van egy második funkciót is elnyerni. Ez természetesen az eladatlan fenyők esetében is igaz.

A fákat aprítják, majd akár mulcsként, akár a hőerőművek alapanyagaként hasznosítják újra, így pedig a kert díszei, vagy energia készül belőlük - haláluk így legalább nem volt teljesen értelmetlen.

Műfenyő?

Itt lép be a képbe a műfenyő. Ezekkel a fákkal az ünnepek után az történik, hogy visszaköltöznek a padlásra. Alapvetően tehát ez lenne a legkörnyezetbarátabb megoldás. De sajnos ezek a fák műanyagból készülnek, vagyis ha már a kukában végzik, lebomlásuk elképesztően sokáig tart. A többség ráadásul Kínából érkezik, vagyis a szállításuk során is hatalmas a károsanyag- kibocsátás.

Mindezzel együtt is 20-30 évig ellátják feladatukat, vagyis ilyen esetben még jók is lehetnének - de a tapasztalat nem ezt mutatja. Sajnos kevés fa bírja ilyen hosszú ideig, a többség széthullik, sok alkatrész elkallódik, elhasználódik. És persze számolni kell azzal is, hogy a fát megunjuk, szebbet találunk, és ilyenkor bizony jóval idő előtt a kukában végzi. Vagyis továbbra is az élő, vagy vágott fenyő a jobb megoldás.

képek és lead kép: pixabay