Május 23. Csütörtök, Dezső

Messze nem élettelen az óceánon lebegő szemétsziget, de ez nagyon nem jó hír...

null

Tudjuk, hogy létezik, de ez nem jelenti azt, hogy tudunk, ne adj’ isten akarunk tenni ellene. A Nagy Csendes-óceáni Szemétfolt, vagyis az GPGP évek óta az életünk része, és bár nem szeretjük, hogy ott van, de tenni nem igazán teszünk ellene.

kép: edu.glogster.com

Tudjuk, hogy hatalmas károkat okoz az óceánban, de ennek ellenére hizlaljuk, hiszen tonnaszám öntjük a műanyag hulladékot a vizeinkbe. Vannak projektek, melyek igyekeznek megtisztítani a vizeket, de ezek sem volumenükben, sem hatékonyságukban nem elegendőek ahhoz, hogy valós és főleg tartós eredményt hozzanak. A műanyagot kiszűrni a vízből drága lenne, és ha még meg is tennénk, nem tudunk vele mit kezdeni. Így csak gyártjuk és gyártjuk, és reméljük, hogy valamikor, valaki majd megoldja a gondot, amit mi hívtunk életre, és táplálunk töretlenül.

Az élet azonban megy tovább, és ahogyan az lenni szokott, egy nagy problémából az idő még nagyobbat faraghat. A GPGP esetében ez pontosan így van. Mivel a műanyag jelentősen tovább megmarad a vízben, mint a többi, természetes hordalék, így az élet is megjelenik rajta. A sziget 90%-án növények és állatok igencsak nagy tömegben telepednek meg. Ez elsőre nem is hangzikrosszul, hiszenélőhelyetteremt bizonyos lényeknek, ráadásul, mivel a Kalifornia partjaitól mintegy 2000 km-re található, így nem is háborgatják a fejlődő ökoszisztémát.

kép: view.genial.ly

A probléma az, hogy szívós,invazívfajok utaznak a szeméthalmon, és bizony előbb vagy utóbb partot is érnek. Olyan fajokról beszélünk, melyek például Japán partjainálhonosak, és természetes körülmények között igen kis esélyük lenne az USA partvidékére jutni, de a sziget erre tökéletes lehetőséget biztosít.

A szennyezésnek tehát - mint szinte minden alkalommal - lényegesen nagyobb és hosszabb távú romboló hatásai lehetnek, mint azt elsőre sejtettük volna. A műanyag életünk része, de ahhoz, hogy a bolygót megtarthassuk, élhetően, a növény és állatvilággal együtt, a műanyagról kénytelenek leszünk lemondani. Teljesen.

lead kép: hug-tree.co.za