Május 25. Szombat, Orbán

Hullanak a Sri-Lanka-i elefántok a műanyagszennyezés miatt

null

A műanyagszennyezés kapcsán elkeserítő képek látnak napvilágot. A mangrove erdők gyökereibe kapaszkodó zacskók, vagy éppen a mediterrán régió olajfáinak ágaiban, a szél játékává váló műanyagok mind azt üvöltik, hogy ez nagyon nincsen jól!

De talán még ennél is rémesebb, amikor az olvashatjuk, hogy egy hatalmas, fenséges lény, egy bálna teteme vetődött partra, és halálát a műanyagok, pontosabban azok elfogyasztása okozta. Most Sri-Lanka is hasonló problémával néz szembe egy olyan állatfaj kapcsán, melynek az utóbbi időben az állománya több, mint 50%-kal fogyatkozott meg. Ez az állat pedig az elefánt.

kép: Ishara S. KODIKARA - AFP

Ezeknek a hatalmas lényeknek az életterük sem kicsi. Ezen nem is kell csodálkozni, hiszen kizárólag növényi táplálékkal fenntartani egy ekkora testet nem könnyű, ahhoz töméntelen mennyiségű növényzet kell, ezt pedig egy kicsi területen nem lehet megoldani. Csakhogy a terület az, amiből egyre kevesebb van.

kép: voanews.com

Az elefántok helyzete egyébként sem szívderítő, hiszen a területeik csökkenése mellett az orvvadászok is tizedelik őket. Amikor pedig éhesen a lakott területekre érkeznek - mert máshova már nem tudnak menni -, akkor a terményüket féltő gazdák puskái elé kerülnek.

Helyi állatvédők arra figyelmeztetnek, hogy a vadon élő elefántok számára fenntartott területeken 8 év alatt 20 elefánt pusztult el azért, mert szemetet evett. A legutóbbi esetek vizsgálatakor kiderült, hogy e fenséges lények gyomrában csak víz és műanyag volt, a normál táplálékuknak semmi nyomát nem találták.

kép: Ishara S. KODIKARA - AFP

Sri-Lankán az elefántok számára fenntartott területen 54 hulladéklerakó működik, mintegy 300 elefántot veszélyeztetve ezzel. A kormány ugyan megígérte ezeknek a lerakóknak a felszámolását, illetve a villanypásztoros védelmet is, de láthatóan nem hatékony a kivitelezés. Jelenleg a Sri-Lanka-i elefántok számát a szakemberek 6000 példány körülinek ítélik, ami elkeserítően alacsony szám.

kép: animalsurvival.org

lead kép: Achala Pussalla-AP