Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Hatalmas mennyiségű hulladékkal jár a környezetbarát működésre való átállás

Zöld zóna
2022. január 01. 11:00
null

A nettó zéró károsanyag-kibocsátás elérése nem olyan egyszerű feladat, még akkor sem, ha a nettó miatt teljes egészében nem kell megszüntetni a kibocsátást. Ahhoz, hogy a nullázás tényleg elérhető legyen, igen nagy mennyiségben kell leszerelni a gáz és olajfúró tornyokat is.

Ez pedig nem csak drága, hanem döbbenetes mennyiségű hulladékkal is együtt jár, számszerűsítve ez a következő évtizedben 1 millió tonna hulladékot jelent, és ez csak az Egyesült Királyság fúrótornyait jelenti.

A leszerelés azonban szükségszerű, és hasznot is hozhat, ha jól alakítják a folyamatokat. Azon túl, hogy a károsanyag-kibocsátás mérséklésének egyik eszköze, több ezer munkahelyet is teremt maga a leszerelés folyamata, de még tovább hozhat hasznot a gazdaságnak, ha a leszerelt anyagokat újrahasznosítják.

Erre minden lehetőség megvan, hiszen ezeknek az anyagoknak a 95%-a újrahasznosítható. Sok esetben nem is kell nagyon darabolni a szerkezeteket, mert azok egésze felhasználható más célokra. A leszerelési folyamatokra több, mint 16 milliárd forintnyi összeget szánnak, mely az ország gazdaságának szempontjából sem elhanyagolható összeg. Ráadásul a folyamatokat sem lehet sokáig húzni, hiszen nem mennek egyik napról a másikra, és ahhoz, hogy az Egyesült Királyság tartani tudja a 2050-re kitűzött nettó zéró kibocsátási vállalásait, a leszereléseket határos időn belül el kell, hogy kezdje.

képek és lead kép: pixabay

tisztaolajhulladékenergiagázéletszennyezés