Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Ehető élelmiszercsomagolás a műanyag helyett?

null

A legnagyobb műanyagszennyező a csomagolóipar, ugyanakkor éppen a csomagolások - legfőképpen az élelmiszer csomagolások azok, melyeket nemigen lehet kivonni az egyenletből. Aki próbált már húsüzletben saját ételtárolóba húst kérni az előírt műanyag csomagolás helyett, az könnyen találkozhatott azzal a ténnyel, hogy ezt bizony a Nébih élelmiszer-biztonsági okokból nem engedi. Ezen nem is kell csodálkozni, el kell fogadni, de nem kell belenyugodni a műanyag használatába.

kép: potatopro.com

A tisztább, élhetőbb környezet érdekében tett fejlesztések egyik leginnovatívabb ágazata a csomagolástechnológiák fejlesztése. Így születhettek meg a papír üdítős flakonok, a ragasztópöttyel rögzített 6-os sörös-pakkok és sok már környezetbarát megoldás is. A Lidl és az Esma anyagkutató cég is igyekezett beszállni a versenybe. Egy évnyi fejlesztés révén pedig sikerült megalkotni egy olyan csomagolóanyagot, mely nem csak környezetbarát, hanem ehető is, vagyis tulajdonképpen nem jelent környezetterhelést.

Az ipari felhasználású zöldségek és gyümölcsök héja rendszerint komposztra kerül, vagy biogázt állítanak elő belőle. A két cég azonban a hulladékban lévő cellulóz kivonásával és feldolgozásával előállított egy anyagot, mely ígéretesnek bizonyult a teszteken. A banán eltarthatóságát például egy héttel megnövelte.

kép: worldakkam.com

A dupla héj mellett természetesen más élelmiszereknél is alkalmazható a megoldás, és fejlesztés árán még tovább szélesíthető a felhasználási terület. Sőt, olyan elképzelés is született, hogy a későbbiek folyamán a csomagolóanyag akár vitaminok hozzáadásával is gazdagodhat, így fogyasztása nem csak lehetőség, hanem egészséges alternatíva is lehet.

Hogy mikor láthatjuk idehaza a fejlesztést? Nos, az Esma további két évnyi tesztelést irányzott elő, és ha minden sikeres, akkor is svájci boltokban próbálják ki elsőre a megoldás, vagyis itthon még sokat kell várni a két cég csomagolási megoldására.

lead kép: packagingeurope.com