Február 27. Kedd, Ákos, Bátor

A lejárt élelmiszer nem feltétlenül ehetetlen élelmiszer!

Zöld zóna
2022. január 24. 11:00
null

Az élelmiszerpazarlás mumusa igen régóta van jelen az életünkben. Sohasem jó dolog, hiszen ha éppen nincs is klímakatasztrófa, akkor is pazarlás, amire a természetben egyrészt nemigen mutatkozik példa, másrészt sok helyen éheznek a világban - igaz, ennek megoldásához az élelmiszerelosztást is erősen újra kellene gondolni.

Mindenesetre tény, hogy idehaza is igyekszik a vezetés tenni valamit az elképesztő méreteket öltő élelmiszerpazarlás ellen, mely a fejlett civilizációkat érinti. Hogy érdemes-e fellépni ellene? A klímakatasztrófa kapcsán erősen sérülékeny helyzetbe kerülnek az élelmiszerláncok, sőt, maga a termelés is. Mivel a célunk a bolygó megőrzése, a természettel harmóniában létrejövő emberi élet, így a pazarlást is mindenképpen be kell szüntetni - ezzel ugyanis erdőségeket is meg lehet óvni, és a talaj kizsigerelése is megállítható, ha csak részben is.

kép: maradeknelkul.hu

Mi magunk is sokat tehetünk azért., hogy jóval kevesebb élelmiszer végezze a kukában. Ez pedig jól felfogott érdekünk, azon egyszerű oknál fogva, hogy a kukába dobott étel igazából kukába dobott pénz.

A Nébih Maradék nélkül programjának keretében most egy grafikával is segíti a pazarlás csökkentését, valamint azzal, hogy felhívja a figyelmet, hogy attól még, hogy valaminek lejárt a minőségmegőrzési ideje, nem biztos, hogy az nem is fogyasztható! Figyelem! Ne keverjük össze a minőségmegőrzési időt a fogyaszthatósági idővel. Ha ugyanis ez utóbbi lejár, akkor inkább dobjuk ki a terméket, még pazarlás árán is, mert komoly egészségügyi kockázatokat rejt.

kép: maradeknelkul.hu

A minőségmegőrzési idő a hosszabb ideig eltartható termékeken szerepel. Ezeket, ha a gyártó ajánlásának megfelelően tároljuk, bontatlan, sértetlen csomagolásban, akkor jó eséllyel fogyasztható akkor is, ha a minőségmegőrzési idő már lejárt. A terméket kinyitva, ha a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást, akkor azt nyugodtan fogyaszthatjuk. És hogy mennyi plusz időt nyerhetünk az egyes termékek esetében? Ebben segít a Nébih képes tájékoztatója.

Lead kép: pixabay

ratlejápazarlásemberNébihÉlelemétel