Május 6. Hétfő, Frida, Ivett

Mennyire vagyunk környezettudatosak karácsonykor?

Zöld zóna
2021. december 22. 11:00
null

A környezettudatosság egy életmód, egy életszemlélet, vagyis nem maradhat ki belőle a karácsony sem. Úgy nem lehet ezt semvéghezvinni, hogy vannak olyan események, melyeknél az alapvető szabályok nem érvényesek. Az IKEA pedig az IPSOS segítségével kiderítette, mi, magyarok mennyire vagyunkkörnyezettudatosak, ha a karácsonyról van szó

Ami jó

Bár a válaszadók túlnyomó többsége továbbra is húsos ételeket készít, vagyis ebben ragaszkodunk a tradíciókhoz, arra azért egyre jobban figyelünk, hogy az élelmiszereket ne pazaroljuk el. Ez még annak ellenére is nagyon jó hír, hogy jelentős mértékben lehet benne az a tény, hogy ilyenkor azért nagyon sok pénzt költünk, így jobban figyelünk arra, hogy ne pazaroljunk, ha nem muszáj.

Az ajándékok terén idegenkedünk a használt daraboktól, de a csomagolásban fejlődünk. A többség még most is a hagyományos csomagolópapírt választja, de kicsit több, mint 44% inkább olyan csomagolást választ, melyet újra és újra fel lehet használni. Ezek ajándéktasakok, textilek és sokan voksolnak az újrahasznosított, újrahasznosítható csomagolópapírra is.

A válaszadók több, mint fele ráadásul szokott saját kezűleg készített ajándékokat is átadni, ami remek hír, hiszen ez valóban az ünnep eredeti értékét idézi meg, és a legtöbb esetben környezetbarátabb megoldás is, mint az ajándékvásárlás többi formája.

Amiben van hova fejlődni

Az emberek közel fele továbbra is a műfenyő mellett dönt. Ez nem jó hír, mert bár elsőre nagyon környezettudatosnaktetszhetez a megoldás, sajnos nem az. Egyrészt ezek a fák többnyire Kínában készülnek, tehát a szállításuk eleve hatalmas karbonlábnyommal rendelkezik. A műanyagok lebomlási idejét nem is kell külön kiemelni, azzal jellemzően már mindenki tisztában van. Azzal azonban kevesebben, hogy meddig is kéne használni egy műfenyőt, mire az valóban környezettudatosnak mondható.

Egy évben csak egyszer vesszük elő, de a ki és becsomagolás azért nem tesz túl jót neki, így a műfenyők 10 év alatt sokat veszítenek szépségükből. Ráadásul új trendek is jönnek, szebb, élethűbb, színesebb műfenyőkkel, így nagyon ritkán jut el oda egy darab, hogy kitöltse azt az időt, míg már környezetbarátnak lehetne mondani. Ez ugyanis a legtöbb esetben 25 év, vagy még annál is több.

lead kép és képek: Pixabay

ajándékkörnyezetkarácsonyünnepember