Május 23. Csütörtök, Dezső

Környezetbarát kávézás? Nem, az elviteles kávé még saját pohárban sem az igazi...

null

Az egyszer használatos termékekkel, vagy eldobható termékekkel kapcsolatosan egyre nagyobb az ellenérzés és szerencsére a törvényi szabályozás is, hiszen az emberek kezdik megérteni, hogy nincsen hova “el” dobni a hulladékot.

Ennek megfelelően már az elviteles kávénkat is a legtöbb esetben a saját, többször használatos poharunkba kérjük, ami nagyon jó dolog, de sajnos a környezettudatostól messze van. Hogy ez hogyan lehetséges, mikor mostanra tényleg igyekszünk mindent megtenni azért, hogy környezetbarát módon éljünk?

A problémát az jelenti, hogy bár elméletben nagyon is jó döntés egy többször használatos pohár, ez csak akkor igaz, ha azt megfelelő számban használjuk. Egy tömör műanyag kávéspohár esetében ez a szám 300 körül alakul, de ennyi ideig csak ritkán használják a poharat az emberek, jellemzően előbb megunják és lecserélik. De a műanyaggal egyébként is komoly gondok vannak.

Jó dolog, hogy nem elhajítjuk, hanem elmossuk, de egy műanyag bögre/pohár, de akár ételhordó esetében is számolni kell azzal a ténnyel, hogy minden egyes dörzsölés hatására mikroműanyagok tömege válik le a felületről. Ezek egy része a lefolyón keresztül a vizekbe kerül, egy része pedig az edényben marad, majd, amikor megtöltjük azt, akkor a szervezetünkbe kerül. Ez pedig nem éppen jó megoldás.

Akkor mit lehet tenni? Sokáig használni a saját bögrénket/poharunkat, de felejtsük el végre a műanyagokat! Az üveg sérülékeny, így a rozsdamentes acél az egyik legjobb megoldás, hiszen erről nem válik le semmilyen az egészségre és a környezetre is káros anyag, ráadásul tényleg nagyon sokáig lehet használni.

A szakértők azonban a számolások alapján egy másik megoldást javasolnak. Ez pedig még jobban hangzik, bár megoldani nem olyan könnyű: ne rohanjunk! Abban az esetben van a lehető legkisebb karbonlábnyoma egy nem otthon elfogyasztott kávénak, ha azt nyugodtan, leülve, egy mosogatógépben takarékosan elmosott csészéből fogyasztjuk el (bár a fűtés és más járulékos elemek ezt is erősen befolyásolják, de a lassítás egészségügyi szempontból is nagyon jó ötlet).

képek és lead kép: pixabay