Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Itt az útmutató, hogy saját, egyedi biciklije lehessen - fából

Zöld zóna
2021. december 13. 08:00
null

Nem csak a pandémia okán, hanem a környezetvédelem miatt is egyre jobban emelkedik a kerékpáros közlekedést választók száma. Ez örvendetes hír, de azzal is számolni kell, hogy sokan vannak olyanok, akik nem engedhetnek meg maguknak egy szuper biciklit, vagy egész egyszerűen nem találnak olyat, ami illeszkedne az egyedi ízlésükhöz.

Nos, jó hír, hogy mostantól nem csak a bicikliboltok kínálatában lehet válogatni. Elég, ha beszerzünk néhány alkatrészt - mondjuk egy másik roncs kerékpárról leszereljük -, és letöltünk egy útmutatót, mely végigvezet minket azon az úton, melynek végén egy saját kerékpárt építhetünk meg.

AzArquimaña OpenBikenéven egy nyílt forráskódú útmutatót tett közzé, amivel bárki megépítheti a saját bicaját. Ráadásul egyedi darabra is szert tehet, hiszen az útmutató csak egy váz, azt alakíthatja és díszítheti is ki – ki ízlése szerint. Tulajdonképpen egy olyan hibrid kerékpárról van szó, melynek egy részei fémből, mások pedig fából készülnek. Strapabíró, egyszerű, és egyedileg alakítható, vagyis biztosan a saját ízlésünket tükrözheti.

Ráadásul az ára sem olyan magas, mint egy átlagos kerékpárnak, igaz, munka azért van vele. Arra is figyeljünk, hogy a fa biciklik hátránya, hogy kevésbé bírják az extrém mutatványokat, illetve az esővel, hóval, sólével is hadilábon állnak, vagyis megfelelő kezelés nélkül ne nagyon tekerjünk rajtuk.

A spanyolországi cég célja a teljesen ingyenesen elérhető útmutatóval az, hogyhozzájárulhassona károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez, hogy a városi közlekedésnek egy olyan alternatíváját nyújthassa bárkinek, ami nem kényszerít bennünket tömegbe, és amihez némi alapanyag befektetés árán hozzájuthatunk.

képek és lead kép: inhabitat.com

bicikliépítegyedifaemberolcsó