Február 23. Péntek, Alfréd

Bécs részben termálvizes fűtésre áll át

Zöld zóna
2021. december 11. 14:00
null

Bécs már eddig is kiemelkedően teljesített a környezetbarát megoldások terén. A célja pedig, hogy határos időn belül klíma-semlegessé váljon, most egy lépéssel újra közelebb került. Egy város esetében a közlekedés is nagyon fontos tényező a károsanyag-kibocsátás terén, de vitathatatlanul a legfontosabb mutató a háztartások energiafelhasználása.

Fűteni és hűteni ugyanis kell, előbbi nem is kérdéses, utóbbira pedig a klímakatasztrófa következtében szélsőségessé váló hőhullámok okán van egyre nagyobb szükség. Ezek azonban kifejezetten energiaigényes folyamatok, és nagyon nem mindegy, hogy a felhasznált energia honnan is származik.

A házak, lakások szigetelése révén a befektetett energia csökkenthető, de akkor is szükséges mind a fűtés, mind pedig a hűtés. Vagyis az energiatermelés zöldítése elengedhetetlenül szükséges Bécs céljainak eléréséhez. Ez pedig most elérhető közelségbe került.

Új mérések, és a szénhidrogén ipar eddigi mérései összevetésével készült adatok alapján úgy tűnik, igen gazdag termálvízkészletet rejt a város alatti talaj, mintegy 3000 méteres mélységben. Az itt található víz hőfokát a szakértők 100 °C-ra becsülik, ami már tökéletesen alkalmazható geotermikus fűtésre is. Ehhez persze egy erőműre is szükség lesz, ráadásul így sem tudják a város hőszükségletét teljes egészében ebből a forrásból fedezni, de ahhoz bőven elegendőnek tűnik a mennyiség, hogy Bécs hőellátása 2040-re klíma-semleges lehessen. Ez pedig egy hatalmas lépést jelenthet a fenntarthatóság felé.

képek és lead kép: pixabay

termálvízBécstermészetenergiavárosfűtés