Július 15. Hétfő, Henrik, Roland

Az agyat is támadja a mikroműanyag

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Sajnos csak keveset tudunk arról, vajon milyen hatással is lehet az emberre a mikroműanyag, de az már most biztos, hogy nem pozitív. Ezek a kis szemcsék mostanra a világ legeldugottabb pontjain is jelen vannak, és ez alól az emberi szervezet, de az állatok, sőt, még a növények sem képeznek kivételt.

kép: Alexey Zatevakhin

Azt már most lehet tudni, hogy sok faj esetében amikroműanyagokbizony komoly károkat okoznak. Emlősöknél is kimutattak már termékenységi romlást, de a remeterákok esetében a kognitív képességek romlása is egyértelmű, illetve sok vizsgált fajnál mutatták ki az izmok hatékonyságának romlását is. Sőt, a halak esetében már az is bizonyított, hogy amikroműanyagszennyezés hatására gyakrabban alakul ki az esetükbenaneurizmais.

A kutatók, pontosabban a dél-koreai Daegu Gyeongbuk Kutatóintézet munkatársai egereken végeztek behatóbb kísérleteket a mikroműanyaggal kapcsolatosan, és egy nemrégiben publikált tanulmányban egy igen elkeserítő és ijesztő eredményt tettek közzé.

Az emberi szervezet egy nagyon jól felépített rendszer, melynek központi irányítását az agy végzi el. Ezt a szervet a test különösen jól védi, többek közt egy úgynevezett vér-agy gáttal is, mely megakadályozza, hogy a szilárd anyagok a szervhez juthassanak. Vagyis sajnos a kutatás alapján a legtöbb szilárd anyagot megakadályozza ebben, a mikroműanyagok viszont képesek átjutni ezen a gáton, így pedig képesek felhalmozódni a mikroglia sejtekben, morphológiai elváltozásokat okozva ezzel.

kép: SannePhoto -Shutterstock.com

Az említett sejtek a központi idegrendszer egészségének és megfelelő működésének fenntartásában is komoly szerepet játszanak, ám a változást érzékelve, az agyat védendő, technikailag öngyilkosságot hajtanak végre. A bekövetkező apoptózis, vagyis programozott sejthalál kiváltója pedig egyértelműen a mikroműanyag-szennyezés.

Sajnos az is kiderült, hogy más sejtek is megváltoznak amikroműanyagokhatására. Ezek a sejtek az immunválaszok és agyulladásosfolyamatok kialakulásában is komoly szerepet játszanak, jelentősen megváltoztatva ezeket a folyamatokat.

lead kép: iStock