Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

A leghatalmasabb organizmus is haldoklik a bolygón

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ha valaki megkérdezi tőlünk, melyik a világ leghatalmasabb élőlénye, akkor sokan rávágják, hogy a kék bálna. Ezzel azonban mellélőnek, mivel a bálna csupán a leghatalmasabb állat, de meg sem közelíti a világ valóban legnagyobb élőlényét.

kép: fs.usda.gov

Ha találkozni szeretnénk vele, akkor utaznunk kell egy keveset, egészen pontosan Utah államba, az USA területére. Védőfelszerelés nem kell, és félnünk sem szükséges a lénytől, de nagy valószínűséggel elsőre nem is találnánk meg, pedig az orrunk előtt áll. A nevePando, és bizony egy olyan erdőről van szó, melyet kizárólag amerikai rezgőnyárakalkotnak.

kép: Lance Oditt, Friends of Pando - wikipedia

A vizsgálatok azonban megmutatták, hogy nem több egyedről van szó. A kérdéses növény hasonlóan szaporodik, mint mondjuk a nád. Gyökérsarjai elképesztően nagy területen képesek elszaporodni, de ez azt jelenti, hogy genetikailag egyetlen növényről van szó, egy olyan klóntelepről, mely nagyjából 6 ezer tonna súlyú, és mintegy 44 hektáron terül el. A kora sem kispályás, hiszen mostanra már betöltötte a 14 000 éves kort is.

Pando tehát különleges, de sajnos erősen veszélyeztetett is. A problémát a klímaváltozás, illetve a biodiverzitás hanyatlása jelenti. Előbbi esetében a csapadékeloszlás, valamint a szélsőségessé váló hőmérsékleti ingadozások jelentik. Sajnos a Pando számára nagy gondot jelent az is, hogy sok nagytestű növényevő természetes ellenségei lassan teljesen eltűnnek a területről, így a hatalmas organizmus megújulási képessége kerül veszélybe.

kép: J Zapell

Amikor az idősebb fák kidőlnek, a gyökérsarjak fejlődni kezdenek, de ezeket lelegelik az állatok, így a Pando megújulása annak ellenére lehetetlen, hogy a terület hathatós védelmet élvez. A tudósok most állami és civil segítséget is várnak ahhoz, hogy ezt a különlegességet meg lehessen menteni, hogy további néhány ezer, esetleg néhány tízezer évig még a bolygó része lehessen.

kép: thedyrt.com

lead kép: talesbytrees.com