Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Több ezer kiló metánnal szennyezte Madrid levegőjét óránként két szeméttelep

Zöld zóna
2021. november 22. 08:00
null

Hogy miért is lenne olyan nagyon fontos végre a gazdaságot a fogyasztási modellről a körforgásos modellre átállítani? Mert a hulladék olyan problémákat okoz, melyekkel nem is számoltunk előre - azok mellett, amikkel már azelőtt tisztában voltunk, mielőtt kidobtuk az első szemeteszsákot.

kép: esa.int

A természetben a hulladék fogalma ismeretlen. Mindennek van haszna, mindent lehet valamire használni, elvégre azok az anyagok építik fel, amik valahol, valakinek/valaminekfontosak. Ezt az elvet igyekeznek beépíteni a körforgásos gazdasága is, és végre kiiktatni egy olyan lehetetlen dolgot, mint a hulladék.

kép: CHGSat, ESA

Ez ugyanis nem csak azt mutatja, hogy borzalmas mértékben pazaroljuk a rendelkezésre álló - véges! - erőforrásainkat. A hulladék azt a problémát is élesen mutatja, hogy nem megfelelően végiggondolt a tervezés. Hiszen mire való egy hulladéklerakó? Egyszerűen semmire, ott marad, halmozzuk bele a hulladékot, hegyeket alkotva, és várunk - mert bizony előbb vagy utóbb valami történni fog.

Most a helyszín Madrid, pontosabban annak közelében két hatalmas szeméttelep, mely a Holland Űrkutatási Intézet tudósainak szúrt szemet. A szakemberek pedig a műhold-képeket elemezve találkoztak a teleppel, mivel azok metánkibocsátása olyan mértékű, ami már meglepi a szakértőket is.

kép: environmentalpollutioncenters.org

Pontosabban fogalmazva a telepek együttesen jelenleg óránként(!) 8800 kg metánt eregettek a légkörbe, mely az adatok elemzése alapján szúrt szemet a szakembereknek. A kibocsátás legnagyobb forrása nagyjából 5000 kg metánt lökött a légkörbe minden egyes órában. Az adatok augusztustól októberig mutatják a kibocsátást. A jelenségről a szakemberek tájékoztatták a telepeket is, de hogy mi lehet felelős a roppant metánkibocsátásért, azt egyelőre nem lehet tudni.

kép: zeljkosantrac - Istock

lead kép: Virginia Lee for onEarth

szemétemberlevegőmetánéletszennyezés